Optimalizace objemového jídelníčku

Název práce: Optimalizácia objemového jedálničku
Autor(ka) práce: Achimovič, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skočdopolová, Veronika
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je zameraná na tvorbu objemového jedálničku pre mladých športovcov, ktorí si chcú zlepšiť svoju aktuálnu formu prostredníctvom zdravej stravy, bohatej na základné makronutrienty, a zároveň disponujú limitovaným finančným rozpočtom. Práca je systematicky členená do štyroch kapitol, pričom v prvom oddiely sú definované a vymedzené základné pojmy lineárneho programovania s ich príslušnou metodológiou. Druhá kapitola popisuje fundamentálne poznatky o výžive, charakteristiku somatotypov a presnú štruktúru nutričných zložiek potravín. Primárnym cieľom bakalárskej práce je kompozícia objemového jedálničku pomocou lineárneho a cieľového programovania, ktoré sú determinované v praktickej časti tretej a štvrtej kapitoly. Skonštruovaný matematický model je riešený v optimalizačnom programe LINGO s využitím MS Excel, následne interpretovaný a vyhodnotený v závere práce.
Klíčová slova: Lineárne programovanie; Nutričný problém; Cieľové programovanie
Název práce: Optimalizace objemového jídelníčku
Autor(ka) práce: Achimovič, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skočdopolová, Veronika
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřená na tvorbu objemového jídelníčku pro mladé sportovce, kteří si chtějí zlepšit svou aktuální formu prostřednictvím zdravé stravy, bohaté na základní makronutrienty, a zároveň disponují limitovaným finančním rozpočtem. Práce je systematicky členěná do čtyřech kapitol, přičemž v první části jsou definované a vymezené základní pojmy lineárního programování s jejich příslušnou metodologií. Druhá kapitola popisuje fundamentální poznatky o výživě, charakteristiku somatotypů a přesnou strukturu nutričních složek potravin. Primárním cílem bakalářské práce je kompozice objemového jídelníčku pomocí lineárního programování a cílového programování, které jsou determinovány v praktické části třetí a čtvrté kapitoly. Zkonstruovaný matematický model je řešený v optimalizačním programu LINGO s využitím MS Excel, následně interpretovaný a vyhotovený v závěru práce.
Klíčová slova: Cílové programování; Nutriční problém; Lineární programování
Název práce: The Optimalization of Capacity Menu
Autor(ka) práce: Achimovič, Peter
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Skočdopolová, Veronika
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor work is aimed of the composition of capacity menu for young trainees, who want to increase their actual physical form through healthy diet with all of basic macronutrients and they dispose of limited financial budget, as well. The work is systematically structured of four sections, the first part is concerned with definitions of essential terms of linear programming with their metodology. The second part presents fundamental knowledge of nutrion, characteristic of somatotypes and relevant value of components in food.. The main aim of the work is creation of capacity menu through linear and goal programmnig, which are explained in practical part of third and fourth section. Constructed mathematical model is solved in optimalization software LINGO and MS Excel. The interpretation and evaluation of the work is described in coclusion.
Klíčová slova: Diet problem; Linear programming; Goal programming

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 4. 2016
Datum podání práce: 29. 5. 2017
Datum obhajoby: 22. 6. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/57200/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: