Analýza nákupního chování na trhu biopotravin
Název práce: | Analýza nákupního chování na trhu biopotravin |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jarošová, Markéta |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Sadílek, Tomáš |
Oponenti práce: | Hradský, Ondřej |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Ekologické zemědělství může výrazně napomoci ochraně životního prostředí, jelikož významně přispívá k trvale udržitelnému rozvoji. Mimo jiné, produkce biopotravin představuje výhodu v menším narušování životního prostředí a zachování biodiverzity, jejíž snižování může vést k poklesu přírodního bohatství a omezení ekosystémových služeb. Hlavním cílem této bakalářské práce je zjištění postojů spotřebitelům k biopotravinám a ekologickém zemědělství. Mezi vedlejší cíle se řadí určení motivátorů spotřebitelů k zakoupení biopotravin a faktorů ovlivňující jejich nákup. Výzkum byl zaměřený na respondenty generace Y žijících v Praze a okolí, kteří byli osloveni formou dotazníkového šetření. K dosažení cíle bakalářské práce byla využita analýza dat spočívající ve třídění druhého stupně a analýze rozptylu. Na základě výsledků dotazníkového šetření byly vytvořeny návrhy a doporučení. |
Klíčová slova: | biopotraviny; ekologické zemědělství; generace Y; značky kvality ; chování spotřebitele |
Název práce: | Analysis of Consumer Behaviour on the Organic Food Market |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jarošová, Markéta |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Sadílek, Tomáš |
Oponenti práce: | Hradský, Ondřej |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Organic farming can distinctly help to protect the environment because it is a significant contribution to sustainable development. Among other things, the production of organic food presents a lower threat to the environment and biodiversity. Biodiversity reduction may lead to shrinkage of natural resources and reduction of ecosystem „services“. The primary goal of this thesis is to determine the attitudes of consumers to organic food and organic farming. The secondary goals include identification of consumers' motivators to buy organic food and the factors influencing their purchase. The research was focused on the response to the generation of Y living in Prague and its surroundings, who were addressed through a questionnaire survey. In order to achieve the goal of the thesis data analysis (including second-stage sorting) and Analysis of Variance (ANOVA) were used.Based on the results of the questionnaire survey, suggestions and recommendations were made. |
Klíčová slova: | organic food; organic farming; generation Y; consumer behaviour; quality labels |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 24. 7. 2018 |
---|---|
Datum podání práce: | 27. 11. 2019 |
Datum obhajoby: | 15. 1. 2020 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/66427/podrobnosti |