Výběr prostorů pro podnikání pomocí metod vícekriteriálního rozhodování

Název práce: Výber priestoru pre podnikanie pomocou metód viackriteriálneho rozhodovania
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá výberom nového priestoru na prenájom za účelom prevádzkovania reštauračného zariadenia spojeného s rozvozom jedla prioritne pomocou služieb Dáme jídlo v oblasti hlavného mesta Prahy. Tento priestor je volený pre reštauráciu The Burg momentálne prevádzkovanú v okrese Praha 5 plánujúcu premiestniť svoju prevádzku na iné miesto, a to so zámerom sústrediť sa na rozvoz obedových menu. K tomuto účelu bolo využitých šesť metód viackriteriálneho rozhodovania a to EVAMIX, MABAC, MACBETH, MOORA, PAMSSEM a REGIME. V súvislosti s týmito metódami boli určené váhy štrnástich kritérií pomocou metódy určovania váh kritérií FUCOM. Práca v úvode popisuje vybrané možnosti priestorov na prenájom a ich kvalitatívne a kvantitatívne vlastnosti, na základe ktorých sú následne posudzované. Ďalej približuje rozhodovací proces pri volení konkrétnych metód a to ako metód výpočtu váh kritérií, tak aj samotných metód viackriteriálneho rozhodovania. Jednotlivé metódy a ich postupy sú teoreticky opísané a aplikované na vybrané alternatívy priestorov na prenájom. Záverečná komparatívna analýza porovnáva výsledky všetkých šiestich metód v súvislosti s ich algoritmami. Je stanovených niekoľko alternatív vhodných na odporučenie pre majiteľa reštaurácie The Burg.
Klíčová slova: viackriteriálne rozhodovanie; váha; priestor pre podnikanie; kritérium; poradie alternatív
Název práce: A selection of commercial premises by multiriteria decision-making methods
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with selection of new commercial premises for a restaurant which includes food delivery mostly by an application Dáme jídlo in an area of the capital city, Prague. These commercial premises are chosen for the restaurant The Burg which is now located in the area Prague 5 and is planned to be relocated to another place to focus on the food delivery of lunch menu. Six methods were used for this purpose – EVAMIX, MABAC, MACBETH, MOORA, PAMSSEM and REGIME. In connection with these methods, the weights of fourteen criteria were set by the method FUCOM. The thesis starts with a description of the chosen alternatives for the commercial premises and their qualitative and quantitative attributes, which are used to rate the alternatives. After that, a decision-making process of choosing a multicriteria decision-making method and weight setting method is described. Every method and its technique is theoretically described and applied to the alternatives for the commercial premises for rent. In the end, a comparative analysis compares the outcomes of all six methods in connection with their techniques. A few alternatives are chosen to be recommended to the owner of the restaurant The Burg.
Klíčová slova: multicriteria decision-making; rank of alternatives; selection of commercial premises; weight; attribute
Název práce: Výběr prostorů pro podnikání pomocí metod vícekriteriálního rozhodování
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje výběru nového prostoru k pronajmutí za účelem provozování restauračního zařízení spojeného s rozvozem jídla, a to prioritně pomocí služeb Dáme jídlo v oblasti hlavního města Prahy. Tento prostor je volen pro restauraci The Burg, momentálně provozovanou v okresu Praha 5, plánující přemístit svou provozovnu na jiné místo, a to se záměrem soustředit se na rozvoz obědových menu. K tomuto účelu byly využity metody vícekriteriálního rozhodování EVAMIX, MABAC, MACBETH, MOORA, PAMSSEM a REGIME. V souvislosti s těmito šesti metodami byly určeny váhy čtrnácti kritérií pomocí metody určování vah kritérií FUCOM. Práce v úvodě popisuje vybrané možnosti prostorů k pronajmutí a jejich kvalitativní a kvantitativní vlastnosti, na základě kterých jsou následně posuzované. Dále přibližuje rozhodovací proces při volení konkrétních metod, a to jak metod výpočtu vah kritérií, tak i samotných metod vícekriteriálního rozhodování. Jednotlivé metody a jejich postupy jsou teoreticky popsané a aplikované na vybrané alternativy prostorů k pronajmutí. Závěrečná komparativní analýza porovnává výsledky všech šesti metod v souvislosti s jejich algoritmy. Je stanoveno několik alternativ vhodných na doporučení pro majitele restaurace The Burg.
Klíčová slova: kritérium; váha; pořadí alternativ; prostor pro podnikání; vícekriteriální rozhodování

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 6. 2019
Datum podání práce: 19. 5. 2020
Datum obhajoby: 27. 8. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70170/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: