Dopady směrnice PSD2 do bankovního prostředí v ČR

Název práce: Dopady smernice PSD2 do bankového prostredia v ČR
Autor(ka) práce: Kondáčová, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Komenda, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá dopadmi smernice európskeho parlamentu a rady (EÚ) 2015/2366 z 25. novembra 2015 o platobných službách na vnútornom trhu, známou pod skratkou PSD2, ktorá nahrádza a doplňuje už existujúcu smernicu PSD z roku 2007. Hlavným cieľom tejto práce je vytvoriť zdroj, z ktorého by mohla čerpať ktorákoľvek inštitúcia poskytujúca finančné služby, aby sa čo najdetailnejšie oboznámila s direktívou a dokázala sa pripraviť na jej dopady.Práca poukazuje na možné prínosy, ktoré na trh prinesú nové odbory, FinTechy. Tieto zmeny otvárajú nové možnosti nielen pre užívateľov finančných služieb. Najväčšie dopady pocítia hlavne bankové inštitúcie. Túto diplomovú prácu je možné využiť ako východiskový materiál pre riešenie problematiky PSD2, identifikáciu dopadov zmien súčasného finančného sveta a ako je možné k nim pristupovať.
Klíčová slova: PSD2; FinTech; PISP; AISP; API; Apiary; REST; Open Banking; OAuth 2.0.; Screen Scraping
Název práce: Impact of the PSD2 Directive on the banking environment in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Kondáčová, Veronika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Komenda, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the impact of European Parliament directive (EU) 2015/2366 about payment services in the internal market dated on 25 November 2015, known as PSD2, which replaces the existing PSD directive from 2007. The main goal of the thesis is to create a resource for any financial service institution to become familiar with the directive and to be able to prepare themselves for its consequences.The thesis identifies potential benefits brought to the markets by new industry – Fintech. These changes bring new opportunities not only for users of financial services. The greatest impact is going to be on banks. This thesis can be used as basic material to deal with the PSD2 driven industry changes, identifying the impacts of changes in the financial industry and guidance the new challenges cloud be tackled.
Klíčová slova: FinTech; PISP; AISP; API; Apiary; REST; Open Banking; OAuth 2.0.; Screen Scraping; PSD2
Název práce: Dopady směrnice PSD2 do bankovního prostředí v ČR
Autor(ka) práce: Kondáčová, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Komenda, Vojtěch
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá dopady směrnice evropského parlamentu a rady (EU) 2015/2366 ze dne 25. listopadu 2015 o platebních službách na vnitřním trhu, známou pod zkratkou PSD2, která nahrazuje a doplňuje již existující směrnici PSD z roku 2007. Hlavním cílem této práce je vytvořit zdroj, ze kterého by mohla čerpat kterákoliv instituce poskytující finanční služby, aby se co nejdetailněji obeznámila s direktivou a dokázala se připravit na její dopady. Práce poukazuje na možné přínosy, které na trh přinesou nové obory, FinTechy. Tyto změny otevírají nové možnosti nejen pro uživatele finančních služeb. Největší dopady pocítí hlavně bankovní instituce. Tuto diplomovou práci je možné využít jako výchozí materiál pro řešení problematiky PSD2, identifikaci dopadů změn současného finančního světa a jak se k ním dá přistupovat.
Klíčová slova: PSD2; FinTech; PISP; AISP; API; REST; Apiary; Open Banking; OAuth 2.0.; Screen Scraping

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2017
Datum podání práce: 8. 12. 2017
Datum obhajoby: 25. 1. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62505/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: