Aplikace vybraných metod měření rizika likvidity na skupinu zvolených bank

Název práce: Aplikácia vybraných metód merania rizika likvidity na skupinu zvolených bánk
Autor(ka) práce: Zapotocká, Anna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naďa
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa po teoretickej časti, ktorá sa zaoberá vymedzením a charakteristikou základných likviditných pojmov a metód merania likvidity zameriava na riziko likvidity vybraných bánk v Českej republike v rokoch 2006 – 2016, ktoré komplexne hodnotí niekoľkými rôznymi metódami, a to pomocou piatich pomerových ukazovateľov likvidity a scénárovej analýzy. Daná problematika je skúmaná na troch bankových inštitúciach, ktorých úroveň likvidity, čistá pozícia na medzibankovom trhu aj stratégia pre riadenie rizika likvidity sa pomerne výrazne líšia. Pre naplnenie cieľa práca v prvej výskumnej časti analyzuje a prevádza komparáciu vypočítaných pomerových ukazovateľoch za vybrané bankové inštitúcie. Úroveň likvidity a veľkosť likvidného vankúša je z výsledkov jednotlivých analýz hodnotená ako dostačujúca. Záver je venovaný získaným výsledkom pomerových ukazovatelov z druhej empirickej časti po aplikovaní stresových scenárov, ktoré sú menované v teoretickej časti. Všetky tri testované stresové scenáre by negatívne ovplyvnili likviditu bánk.
Klíčová slova: riziko likvidity; pomerové ukazovatele; scenárová analýza
Název práce: Aplikace vybraných metod měření rizika likvidity na skupinu zvolených bank
Autor(ka) práce: Zapotocká, Anna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naďa
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se po teoretické části, která se zabývá vymezením a charakteristikou základních likviditních pojmů a metod měření likvidity, zaměřuje na riziko likvidity vybraných bank v České republice v letech 2006 - 2016, které komplexně hodnotí několika různými metodami, a to pomocí pěti poměrových ukazatelů likvidity a scénářové analýzy. Daná problematika je zkoumána na třech bankovních institucích, jejichž úroveň likvidity, čistá pozice na mezibankovním trhu i strategie pro řízení rizika likvidity se poměrně výrazně liší. Pro naplnění cíle práce v první výzkumné části analyzuje a provádí komparaci vypočítaných poměrových ukazatelích za vybrané bankovní instituce. Úroveň likvidity a velikost likvidního polštáře je z výsledků jednotlivých analýz hodnocena jako dostačující. Závěr je věnován získaným výsledkům poměrových ukazatelů z druhé empirické části po aplikování stresových scénářů, které jsou jmenovány v teoretické části. Všechny tři testované stresové scénáře by negativně ovlivnily likviditu bank.
Klíčová slova: riziko likvidity; poměrové ukazatele; scénářová analýza
Název práce: Application of selected liquidity risk measurement methods to a group of selected banks
Autor(ka) práce: Zapotocká, Anna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naďa
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis after the theoretical part, which deals with the concept of liquidity and the possibility of its measurment and management, focuses on the liquidity risk of selected banks in the Czech Republic between 2006 and 2016, which is comprehensively evaluated by several different methods, using five ratios of liquidity and scenario analysis. The given issue is enquired at three banking institutions whose liquidity level, net position on the interbank market and liquidity risk management strategy are quite different. To achieve the goal, the first research section of the thesis analyses and effectuates the comparison of calculated ratio indicators for the selected banking institutions. The level of liquidity and the size of the liquid pillow is judged to be sufficient from the results of the individual analyzes. The conclusion is devoted to the result obtained by the ratio indicators from the second empirical part after the application of stress scenarios, which are declared in the theoretical part. All three tested stress scenarios would negatively affect the liquidity of banks.
Klíčová slova: liquidity risk; scenario analysis; liquidity ratios

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2017
Datum podání práce: 13. 5. 2018
Datum obhajoby: 15. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61238/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: