Analýza vlivu značek kvality potravin na chování spotřebitele

Název práce: Analýza vlivu značek kvality potravin na chování spotřebitele
Autor(ka) práce: Janů, Barbora
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Koudelka, Jan
Oponenti práce: Košlíková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce pojednává o problematice nákupního chování spotřebitele se zaměřením na vliv značek kvality potravin. Cílem je identifikace hlavních faktorů v procesu rozhodování spotřebitele při nákupu potravin a vyhodnocení vah, které spotřebitelé těmto faktorům udělují, dále zjištění znalosti značek kvality potravin, a jak spotřebitelé vnímají potraviny takto označené. Pro naplnění cíle je využito dvou na sebe navazujících výzkumných metod, dotazování a pozorování. Nejprve jsou pomocí písemného dotazování zjištěny faktory, které spotřebitelé zahrnují do svého procesu, a znalost značek kvality potravin včetně postojů spotřebitelů k těmto označením. Vliv značek a postoje k nim jsou následně podrobněji zkoumány pomocí hloubkových rozhovorů. Pomocí nezúčastněného pozorování je ověřeno, zda v rámci předchozích výzkumů nedošlo ke zkreslení zjištěných nákupních projevů. Všechny zjištěné prvky a projevy nákupního chování jsou závěrem využity pro stanovení marketingových doporučení, která mají zvýšit využívání a vliv značek kvality potravin.
Klíčová slova: Chování spotřebitele; značky kvality potravin; písemné dotazování; hloubkové rozhovory; nezúčastněné pozorování
Název práce: Analysis of the impact of Food quality labeling on consumer behavior
Autor(ka) práce: Janů, Barbora
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Koudelka, Jan
Oponenti práce: Košlíková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This master's thesis deals with the consumer's purchasing behavior with the focus on the impact of food quality marks. The aim is to identify main factors in the consumer decision-making process when buying food and assess the weight that consumers attribute to these factors. As well as to find out knowledge of food quality marks and how consumers perceive food marked with quality marks. To achieve the goal, two interrelated research methods, interviewing and observation are used. Firstly, there are identified factors that consumers include in their decision-making process, knowledge of food quality labels, including consumer attitudes towards these brands. The influence of the signs and the attitude towards them are subsequently examined in depth by means of in-depth interviews. It was also verified, through independent observation, whether detected shopping behaviors were not distorted during previous research. All identified shopping behaviors elements are in the end used to determining marketing recommendations to increase the use and impact of food quality marks.
Klíčová slova: independent observation; Consumer behavior; food quality labels; survey interviews; in-depth interviews

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 4. 2017
Datum podání práce: 15. 5. 2018
Datum obhajoby: 19. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62608/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: