Čínská soft power v asijském regionu

Název práce: Čínska soft power v ázijskom regióne
Autor(ka) práce: Janáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V súvislosti so zahraničnou politikou Čínskej ľudovej republiky sa čoraz častejšie hovorí o čínskej soft power, alebo "mäkkej moci". Táto práca sa zaoberá čínskou soft power v jednotlivých subregiónoch Ázie - v Juhovýchodnej Ázii, Japonsku a Kórejskej republike, a Strednej Ázii - s cieľom zistiť, do akej miery je soft power univerzálnym prístupom v čínskej zahraničnej politike. Po uvedení koncepcie soft power sa práca snaží vysvetliť špecifiká čínskej soft power, definovať možnosti a obmedzenia zdrojov, z ktorých môže Čína pri jej projekcii čerpať a v neposlednom rade vysvetliť, ako soft power korešponduje s celkovou zahraničnopolitickou stratégiou Číny. Za účelom vytvorenia obrazu o čínskej soft power v jednotlivch subregiónoch práca definuje kľúčové nástroje, na základe ktorých analyzuje čínsku soft power: bilaterálna a multilaterálna diplomacia, propagácia kultúry a jazyka (hlavne prostredníctvom Konfuciových inštitútov), vzdelávanie zahraničných študentov na čínskych univerzitách a zahraničná pomoc. Zvyšok práce sa venuje analýze ich zapojenia v jednotlivých subregiónoch.
Klíčová slova: Japonsko a Južná Kórea; Stredná Ázia; Juhovýchodná Ázia; soft power; Čína
Název práce: Čínská soft power v asijském regionu
Autor(ka) práce: Janáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V souvislosti se zahraniční politikou Čínské lidové republiky sa stále častěji mluví o čínské soft power, neboli "měkké moci". Tato práce sa zabývá čínskou soft power v jednotlivých subregionech Asie - v Jihovýchodní Asii, Japonsku a Kórejské republice, a Střední Asii - s cílem zjistit, do jaké míry je soft power univerzálním přístupem v čínské zahraniční politice. Po uvedení koncepcie soft power se práce snaží vysvětlit specifika čínské soft power, definovat možnosti a omezení zdrojů, z kterých může Čína při projekcii soft power vycházet a v neposlední řadě vysvětlit, jak soft power koresponduje s celkovou zahraničněpolitickou strategií Číny. Za účelem vytvoření obrazu o čínské soft power v jednotlivých subregionech práce definuje klíčové nástroje, na základě kterých posuzuje čínskou soft power: bilaterální a multilaterální diplomacie, propagace kultury a jazyka (především prostředníctvím Konfuciových institutů), vzdělávání zahraničních studentů na čínských univerzitách a zahraniční pomoc. Potom se práce věnuje analýze zapojení těchto nástrojů v jednotlivých subregionech.
Klíčová slova: Čína; Japonsko a Jižní Korea; Jihovýchodní Asie; Střední Asie; soft power
Název práce: Chinese soft power in Asia
Autor(ka) práce: Janáková, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Within the context of the foreign policy of the People's Republic of China, one hears frequently about Chinese "soft power". This work deals with Chinese soft power in three Asian subregions - Southeast Asia, Japan & South Korea and Central Asia - in order to verify to what extent can soft power be regarded a universal approach in Chinese foreign policy. After introducing the concept of soft power this work is aiming to explain the characteristics of Chinese soft power, define the potentials and limits of Chinese soft power resources and explain how soft power corresponds with China's general strategy of foreign policy. In order to create an image of Chinese soft power in each of the three subregions, I define the key soft power tools according to which I measure Chinese soft power: Bilateral and multilateral diplomacy, promotion of culture and language (mainly through Confucius institutes), education of foreign students at Chinese universities and foreign aid. The rest of work is an analysis of employment of these tools in the respective subregions.
Klíčová slova: soft power; Central Asia; Japan and South Korea; Southeast Asia; China

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 6. 2009
Datum podání práce: 14. 12. 2009
Datum obhajoby: 21. 1. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20900/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: