Austria’s FDI

Název práce: Austria´s FDI
Autor(ka) práce: Jurek, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sedláček, Jiří
Oponenti práce: Wranová, Michaela
Jazyk práce: English
Abstrakt:
This diploma thesis focuses on Austrian foreign direct investments and more specifically on the internalization of Austrian companies into the Czech Republic. The aim is to thoroughly display the Austria's outward foreign direct investments, introduce the internationalization models and apply them in an analysis of Austrian companies present in the Czech Republic. The first step towards answering research questions is the presentation of a short theoretical background on foreign direct investment. Further, the main characteristics of Austrian investments are stated. Chapter two starts with term definitions. Thereby, a common under-standing of the most relevant terms is established. The thorough literature review illuminates the theories behind each model and its development. In the following step, the practical part of the paper is introduced. At first, assumptions from the internationalization models are derived. Afterwards, these assumptions serve as a foundation for the questionnaire's framework. The primary part of this chapter displays results of the empirical study. Finally, a conclusion is presented summing up the thesis's core findings. These findings are primarily direct answers to the research questions seeking to fulfill the main objective of the diploma thesis.
Klíčová slova: Internationalization; Internationalization Theories; FDI; Foreign Direct Investments; Austria
Název práce: Austria’s FDI
Autor(ka) práce: Jurek, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sedláček, Jiří
Oponenti práce: Wranová, Michaela
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zaměřuje na rakouské přímé zahraniční investice a konkrétněji na internacionalizace rakouských firem v České republice. Cílem je důkladné zobrazení aktivních přímých zahraničních investic Rakouska, představení internacionalizačních modelů vstupu na zahraniční trh a jejich aplikace v analýze rakouských firem přítomných v České republice. Prvním krokem k zodpovězení cílových otázek je představení krátké teorie týkající se přímých zahraničních investic. Dále jsou uvedeny hlavní charakteristiky právě rakouských investic. Druhá kapitola začíná definicemi nezbytných pojmů internacionalizace. Následuje důkladný přehled nejznámějších teorií a modelů vstupu podniku na zahraniční trhy. Třetí kapitola je praktickou částí práce. Nejprve jsou v ní zhodnoceny jednotlivé teorie, které slouží jako základ pro otázky vytvořeného dotazníku. Hlavní částí je pak představení výsledků výzkumu. Na závěr jsou shrnuty podstatné výsledky výzkumu v návaznosti na teoretický základ. Tyto výsledky korespondují s odpověďmi na úvodní cílové otázky konkretizující cíl práce.
Klíčová slova: Internacionalizace; Internacionalizační teorie vstupu na zahraniční trh; PZI; Přímé zahraniční investice; Rakousko

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 5. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 26. 5. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20793/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: