Mezinárodní komparace instrumentů a metod financování používaných při podpoře domácího vývozu

Název práce: Finančné nástroje podpory exportu v Českej republike a v Taliansku a ich komparácia
Autor(ka) práce: Šoltésová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Zetek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Štátna finančná podpora exportu je obvyklou súčasťou ekonomických politík väčšiny krajín. Diplomová práca predstavuje a porovnáva systémy štátnej finančnej podpory exportu fungujúcich v Českej republike a Taliansku. V texte je opísaná činnosť príslušných špecializovaných inštitúcií venujúcich sa tejto problematike v obidvoch krajinách (Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Societa Italiana per le Imprese all' Estero, Istituto per i Servizi Assicurativi del Commercio Estero) a proexportné politiky Českej republiky a Talianska. Komparácia je uskutočnená z rôznych hľadísk -- propagácia a dostupnosť informácií, porovnanie jednotlivých inštitúcií a porovnanie stratégií proexportných politík obidvoch štátov. Je dôležité mať dobre prepracovaný a inštitucionálne zabezpečený systém štátnej podpory exportu. Celosvetová ekonomická kríza priviedla obe krajiny ku snahe poskytnúť ešte účinnejšiu pomoc domácim podnikateľským subjektom na zahraničných trhoch.
Klíčová slova: financovania exportu; zahraničný obchod; exportná stratégia
Název práce: Mezinárodní komparace instrumentů a metod financování používaných při podpoře domácího vývozu
Autor(ka) práce: Šoltésová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Zetek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Státní finanční podpora exportu je obyklou součástí ekonomických politik většiny zemí. Diplomová práce představuje a porovnává systémy státní finanční podpory exportu fungující v České republice a Itálii. V textu je popsána činnost příslušných specializovaných institucí věnujících se této problematice v obou zemích (Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Societa Italiana per le Imprese all' Estero, Istituto per i Servizi Assicurativi del Commercio Estero) a proexportní politiky České republiky a Itálie. Komparace je uskutečněna z různých hledisek - propagace a dostupnost informací, porovnání jednotlivých institucí a porovnání strategií proexportních politik obou států. Je důležité mít dobře propracovaný a institucionálně zabezpečený systém státní podpory exportu. Celosvětová ekonomická krize přivedla obě země ke snaze poskytnout ještě účinnější pomoc domácím podnikatelským subjektům na zahraničních trzích.
Klíčová slova: mezinárodní obchod; exportní strategie; financování exportu
Název práce: Financial support of export in the Czech republic and Italy
Autor(ka) práce: Šoltésová, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Zetek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The state financial support of export is a part of the general economic policy of many countries. The thesis describes and compares systems of state financial support of export which are provided in the Czech republic and Italy, presented by specialized institutions (Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Societa Italiana per le Imprese all' Estero, Istituto per i Servizi Assicurativi del Commercio Estero) and export strategies of both countries. Different aspects of comparison are the campaign and accessability of information, the institutional comparison and the pro-export strategies one. It is important to have well-structured and institutionally secured system of the state export support. The global crisis was an impulse for both countries to provide even more effective help to their international trade entrepreneurs.
Klíčová slova: international trade; export strategy; financing of export

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 6. 2009
Datum podání práce: 6. 9. 2010
Datum obhajoby: 14. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21962/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: