Ekonomický význam Bolívie v Jižní Americe a obchodní perspektivy s Českou republikou

Název práce: The Economic Importance of Bolivia in South America and its commercial Perspectives with the Czech Republic
Autor(ka) práce: Honajzrová Banús, Shirley Consuelo
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Kašpar, Václav
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav; Baláž, Peter; Wahla, Arnošt
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The present thesis, "The Economic Importance of Bolivia in South America and its commercial Perspectives with the Czech Republic", is a complete and unique study which aims to determine, from an in-depth analysis of the current socio-economic situation in Bolivia, the opportunities that arise from its close cooperation in projects common with the European Union as a whole and the Czech Republic in particular, leading to fulfil the new vision of a multinational Bolivia. In order to accomplish this objective, the thesis is divided into 6 chapters. Each chapter brings forward those individual characteristics which best describe Bolivia. Firstly, it analyses Bolivia as a developing country, a situation common to its Latin-American neighbours, and the current tendency of this group of countries in terms of their "intraregional and interregional" integration. Furthermore, Bolivia is evaluated from a socio-economic perspective on a macro-regional, departmental and sectorial basis, focusing on the most outstanding sectors. This evaluation revealed its potentialities as well as specific areas which are still in need of further financial support for their development, in accordance with the current vision of Evo Morales' government. As this study aims to encourage investments in the Bolivian territory from the European Union and particularly from the Czech Republic, it also describes in detail the cooperation and commercial relations in which Bolivia currently participates, at a bi-regional (EU-Latin America), interregional (EU-Andean Community of Nations), unilateral (EU-Bolivia) and bilateral level (Czech Republic and Bolivia). Finally, the thesis identifies a variety of potential projects which any country from the EU, specially the Czech Republic, could participate in, seeking mutual benefit based on their individual supply and demand rates. To achieve this, it is critical for the EU and the government of Bolivia to reformulate and strengthen their bilateral and multilateral commercial relations.
Klíčová slova: development cooperation; Czech republic, the; Bolivia
Název práce: Ekonomický význam Bolívie v Jižní Americe a obchodní perspektivy s Českou republikou
Autor(ka) práce: Honajzrová Banús, Shirley Consuelo
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Kašpar, Václav
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav; Baláž, Peter; Wahla, Arnošt
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Disertační práce nesoucí název "Ekonomický význam Bolívie v Jižní Americe a obchodní perspektivy s Českou republikou" je úplná a jedinečná studie daného tématu. Jejím hlavním cílem je: Detailně a do hloubky analyzovat současnou sociálně-ekonomickou situaci v Bolívii a zjistit její možnosti v rámci intenzivní spolupráce na společných projektech s Evropskou unií obecně a konkrétně s Českou republikou, vedoucí k naplnění nové vize mnohonárodnostní Bolívie. K tomuto účelu je práce rozdělena do 6 kapitol. Každá kapitola vyzdvihuje jednotlivé charakteristiky, které Bolívii dobře popisují. Nejprve se práce zaměřuje na rozbor pozice Bolívie jakožto jedné z rozvojových zemí (mezi které patří i sousední latinskoamerické státy) a současné tendence této skupiny zemí se integrovat jak v rámci regionu, tak na interregionální úrovni. Následuje posouzení zemí ze socioekonomického hlediska na úrovni makroregionální i departamentální a z pohledu nejvýznamnějších sektorů. Získané údaje umožňují určit aktuální příležitosti pro Bolívii, ale také identifikují oblasti, které dle strategie vlády Evo Moralese potřebují ke svému rozvoji finanční prostředky. Studie si klade za cíl přilákat do Bolívie investice z Evropské unie, a to především z České republiky. Proto se hlouběji zabývá spoluprací a obchodními vztahy Bolívie, ať už na úrovni biregionální (EU-Latinská Amerika), interregionální (EU-Andské společenství národů), unilaterální (EU-Bolívie), či přímo mezi Českou republikou a Bolívií. V závěrečné části je identifikováno množství potenciálních projektů, do kterých se mohou zapojit všechny země EU, především Česká republika. Aby se tyto vzájemně prospěšné příležitosti mohly skutečnit, bude potřeba, aby EU a bolivijská vláda rozšířily a přeformulovaly vzájemné bilaterální a multilaterální vztahy.
Klíčová slova: EU, Česká republika; rozvojová spolupráce; Bolívie

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Evropská studia
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 9. 2005
Datum podání práce: 19. 7. 2012
Datum obhajoby: 17. 9. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/14867/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: