Potenciál zemí MIST v současné ekonomice

Název práce: Potenciál krajín MIST v súčasnej ekonomike
Autor(ka) práce: Jurkovičová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom záverečnej práce je zhodnotenie potenciálu jednotlivých krajín skupiny MIST v súčasnej svetovej ekonomike. Záverečná práca sa zaoberá skúmaním základných makroekonomických ukazovateľov ako sú HDP, ročný rast HDP, miera nezamestnanosti, inflácia, obchodná bilancia krajiny spolu s teritoriálnou a komoditnou štruktúrou, ako aj prílev PZI. Hodnoty týchto ukazovateľov, korešpondujúce s dlhodobým horizontom od 90. rokov spolu s predpoveďami do roku 2018, sú jednotlivo znázornené v grafoch a tabuľkách. Práca je rozdelená do 4 kapitol. Prvá kapitola je venovaná definovaniu skupiny MIST spolu s porovnaním ekonomického vývoja so skupinami BRIC a G-7. Druhá kapitola sa sústreďuje na jednotlivé štáty skupiny: Mexiko, Indonézia, Južná Kórea a Turecko. V samostatných podkapitolách sú skúmané už vyššie uvedené makroekonomické ukazovatele, na základe ktorých je založená predpoveď potenciálu. Tretia kapitola skúma investičné pôsobenie Južnej Kórei, ako najvyspelejšej krajiny zo skupiny, na slovenskom a českom trhu. Konkrétne je zameraná na automobilovú výrobu Kia Motors Slovakia a Hyundai Motor Manufacturing Czech a ich ekonomický prínos pre obe krajiny. Na záver vyhodnocuje posledná kapitola potenciál krajín MIST pre budúce pôsobenie vo svetovej ekonomike.
Klíčová slova: Južná Kórea; Mexiko; Indonézia; MIST; Turecko
Název práce: Potenciál zemí MIST v současné ekonomice
Autor(ka) práce: Jurkovičová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem závěrečné práce je zhodnocení potenciálu jednotlivých zemí skupiny MIST v současné světové ekonomice. Závěrečná práce se zaobírá zkoumáním základních makroekonomických ukazatelů, jako jsou HDP, roční růst HDP, míra nezaměstnanosti, inflace, příliv PZI, obchodní bilance země spolu s teritoriální a komoditní strukturou. Hodnoty těchto ukazatelů, korespondující s dlouhodobým horizontem od 90. let spolu s předpověďmi do roku 2018, jsou jednotlivě znázorněny v grafech a tabulkách. Práce je rozdělena do 4 kapitol. První kapitola je věnována definování skupiny MIST spolu se srovnáním ekonomického vývoje se skupinami BRIC a G-7. Druhá kapitola se soustřeďuje na jednotlivé země skupiny: Mexiko, Indonésie, Jižní Korea a Turecko. V samostatných podkapitolách jsou zkoumány už výše uvedené makroekonomické ukazatele, na základě kterých je založená předpověď potenciálu. Třetí kapitola zkoumá investiční působení Jižní Korey, jako nejvyspělejší země ze skupiny, na slovenském a českém trhu. Konkrétně je zaměřená na automobilovou výrobu Kia Motors Slovakia a Hyundai Motor Manufacturing Czech a jejich ekonomický přínos pro obě krajiny. Na závěr vyhodnocuje poslední kapitola potenciál zemí MIST pro budoucí působení ve světové ekonomice.
Klíčová slova: Turecko; Jižní Korea; MIST; Indonésie; Mexiko
Název práce: Potential of MIST countries in the current world economy
Autor(ka) práce: Jurkovičová, Simona
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Taušer, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to evaluate every MIST country's potential in the current world economy. To evaluate such potential, this thesis assess through basic macro economical variables, such as GDP, GDP annual growth, unemployment rate and inflation, trade balance with territory and commodity structure, and also FDI inward flows. In order to evaluate the potential of each of the countries, long term data was gather starting from the 90's up to 2018 predictions. Such data is displayed in graphs and tables. This thesis is divided into 4 chapters. The first chapter focuses on the definition of MIST countries along with its economic progress in comparison to BRIC and G-7 countries. The second chapter concentrates on countries as individuals: Mexico, Indonesia, South Korea and Turkey. Each country is explained individually at an above macro economical variables, on the ground of which the prediction of their potential is based on. The third chapter explores the investment impact of South Korea, as the most developed country of the group, on the Slovak and Czech markets. Specifically, it is centered on the automotive production of Kia Motors Slovakia and Hyundai Motor Manufacturing Czech and their economical gain for both countries. The last chapter summarizes the potential of MIST countries for future acting in the world economy
Klíčová slova: Mexico; Turkey; South Korea; Indonesia; MIST

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 9. 2013
Datum podání práce: 2. 5. 2014
Datum obhajoby: 4. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44065/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: