Vliv hospodářského a politického vývoje na stravovací návyky na příkladu USA a ČR
Název práce: | Vliv hospodářského a politického vývoje na stravovací návyky na příkladu USA a ČR |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jedličková, Šárka |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Loužek, Marek |
Oponenti práce: | Bartůsková, Lucia |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | V současné době se stávají témata populární ekonomie oblíbenými. Ekonomie jídla se mezi ně může zařadit. Cílem práce je potvrdit hypotézu, že ekonomický, politický a společenský vývoj mění stravovací návyky lidí a ovlivňuje kulturu jídla. Metodou zkoumání je kvantitativní a kvalitativní analýza zejména dat a odborných článků o České republice a USA. Práce popisuje dosavadní stav poznání v oblasti ekonomického vývoje, poté se věnuje historickým mezníkům v této oblasti a aktuálnímu dění se zaměřením na data a události, které měly či mají největší vliv na kvalitu a kvantitu jídla konzumovanou jedinci. Vývoj je mapován od počátku 20. století do současnosti, především se však zaměřuje na posledních 50 let. Ukazuje se, že popisované změny mají skutečně vliv na stravovací návyky a na kulturu jídla. |
Klíčová slova: | ekonomie jídla; spotřeba domácností; stravovací návyky; hospodářský vývoj; politický vývoj; společenský vývoj |
Název práce: | The Impact of Economic and Political Development on People's Diet on the Example of the USA and the Czech Republic |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jedličková, Šárka |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Loužek, Marek |
Oponenti práce: | Bartůsková, Lucia |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | In these days, pop-economics has become popular. Economics of food has its place in this area. The aim is to confirm the hypothesis that the economic, political, and social development influence people's diet and changes the food culture. The research method is quantitative and qualitative analysis of the data and scientific articles about the Czech Republic and the USA. The thesis describes the current state of knowledge in economic development. Then it describes historical milestones in this area and the current situation. It focuses on events that have had the biggest impact on the quality and quantity of food consumed by individuals. It describes the development from the beginning of the 20th century to the present days with the main focus on the last 50 years. The hypothesis is confirmed and it is demonstrated that the described changes have an impact on the diet and food culture. |
Klíčová slova: | food economics; household consumption; diet; economic development; political development; social development |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Národohospodářská fakulta |
Katedra: | Katedra hospodářské a sociální politiky |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 2. 3. 2016 |
---|---|
Datum podání práce: | 18. 5. 2016 |
Datum obhajoby: | 1. 6. 2016 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/56684/podrobnosti |