Doba nezaměstnanosti v České republice pohledem analýzy přežití

Název práce: Doba nezaměstnanosti v České republice pohledem analýzy přežití
Autor(ka) práce: Čabla, Adam
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Malá, Ivana
Oponenti práce: Komárková, Lenka; Popelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předkládaná disertační práce má za cíl aplikovat metody analýzy přežití na data z Výběrového šetření pracovních sil, která jsou intervalově rozdělená. S ohledem na to používám v práci specifické metody určené pro práci s tímto typem dat, zejména Turnbullův odhad, vážený log-rank test a AFT model. Dalšími cíli práce jsou návrh a aplikace metodiky pro tvorbu modelu doby do nalezení práce v závislosti na dostupných faktorech a jeho interpretaci, popis vývoje pravděpodobnostní rozdělení doby nezaměstnanosti a zpřesnění odhadu pravého konce pomocí aplikace teorie extrémních hodnot. Mezi hlavní přínosy práce můžu zařadit tvorbu metodiky pro zkoumání dat z Výběrového šetření pracovních sil založenou na standardních postupech analýzy přežití. Jelikož jsou tato data mezinárodně srovnatelná, je tato metodika použitelná na úrovni zemí Evropské Unie a některých dalších. Dalším přínosem práce je odhad parametrů zobecněného Paretova rozdělení na intervalově cenzorovaných datech a tvorba a srovnání různých modelů po částech spojené distribuční funkce včetně řešení problému navázání dvou distribučních funkcí. Práce přinesla empirické výsledky, z nichž nejzásadnější je srovnání výsledků ze tří různých datových přístupů a konkrétní vztahy mezi vybranými faktory a dobou do nalezení práce či dobou nezaměstnanosti.
Klíčová slova: analýza přežití; intervalové cenzorování; teorie extrémní hodnoty; Výběrové šetření pracovních sil; doba nezaměstnanosti
Název práce: Unemployment Duration in the Czech Republic Through the Lens of Survival Analysis
Autor(ka) práce: Čabla, Adam
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Malá, Ivana
Oponenti práce: Komárková, Lenka; Popelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In the presented thesis the aim is to apply methods of survival analysis to the data from the Labour Force Survey, which are interval-censored. With regard to this type of data, I use specific methods designed to handle them, especially Turnbull estimate, weighted log-rank test and the AFT model. Other objective of the work is the design and application of a methodology for creating a model of unemployment duration, depending on the available factors and its interpretation. Other aim is to evaluate evolution of the probability distribution of unemployment duration and last but not least aim is to create more accurate estimate of the tail using extreme value theory. The main benefits of the thesis can include the creation of a methodology for examining the data from the Labour Force Survey based on standard techniques of survival analysis. Since the data are internationally comparable, the methodology is applicable at the level of European Union countries and several others. Another benefit of this work is estimation of the parameters of the generalized Pareto distribution on interval-censored data and creation and comparison of the models of piecewise connected distribution functions with solution of the connection problem. Work brought empirical results, most important of which is the comparison of results from three different data approaches and specific relationship between selected factors and time to find a job or spell of unemployment.
Klíčová slova: Survival Analysis; Extreme Value Theory; Unemployment Duration; Labour Force Survey; Interval Censoring

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2010
Datum podání práce: 15. 3. 2017
Datum obhajoby: 19. 6. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29786/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: