Vliv „bolívarovské ideologie“ na zahraniční politiku Huga Cháveze v rámci amerického kontinentu

Název práce: Vplyv „bolívarovskej ideológie“ na zahraničnú politiku Huga Cháveza v rámci amerického kontinentu
Autor(ka) práce: Hejhalová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Holas, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zameriava na vysvetlenie pojmu "bolívarovská ideológia" a na zachytenie vplyvu tejto ideológie na zahranične politickú aktivitu Huga Cháveza. Venezuelský prezident Hugo Chávez sa považoval za dediča bolívarovskej tradície. Jeho snahou bolo rozšíriť bolívarovskú revolúciu z Venezuely do celej Latinskej Ameriky. V práci je stručne načrtnutá venezuelská domáca aj zahraničná politika pred nástupom Huga Cháveza. Ďalej je v práci vysvetlené, na čom sa v skutočnosti zakladá to, čo Chávez nazýva "bolívarovskou ideológiou" a aké mala táto ideológia reálne vplyvy na bolívarovskú revolúciu vo Venezuele. Následne je analyzované, ako Chávez využíva úspechov dosiahnutých vo venezuelskej bolívarovskej revolúcii na propagandu v zahraničí a ako sa teda prejavuje bolívarovská ideológia v zahraničných vzťahoch Venezuely na bilaterálnej, ale aj na regionálnej úrovni.
Klíčová slova: Ideológia; Simón Bolívar; Hugo Chávez; Latinská Amerika; Venezuela; Bolívarovská revolúcia; Zahraničná politika
Název práce: Vliv „bolívarovské ideologie“ na zahraniční politiku Huga Cháveze v rámci amerického kontinentu
Autor(ka) práce: Hejhalová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Holas, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zaměřuje na vysvětlení pojmu "bolívarovská ideologie" a na zachycení vlivu této ideologie na zahraničně politickou aktivitu Huga Cháveze. Venezuelský prezident Hugo Chávez se považoval za dědice bolívarovské tradice. Jeho snahou bylo rozšířit bolívarovskou revoluci z Venezuely do celé Latinské Ameriky. V práci je stručně načrtnuta venezuelská domácí i zahraniční politika před nástupem Huga Cháveze. Dále je v práci vysvětleno, na čem se v skutečnosti zakládá to, co Chávez nazývá "bolívarovskou ideologií" a jaké měla tato ideologie reálné vlivy na bolívarovskou revoluci ve Venezuele. Následně je analyzováno, jak Chávez využívá úspěchů dosažených ve venezuelské bolívarovské revoluci v propagandě v zahraničí a jak se tedy projevuje bolívarovská ideologie v zahraničních vztazích Venezuely na bilaterální, ale i na regionální úrovni.
Klíčová slova: Simón Bolívar; Hugo Chávez; Bolívarovská revoluce; Zahraniční politika; Latinská Amerika; Venezuela; Ideologie
Název práce: Influence of the “Bolivarian ideology” on Hugo Chávez´s foreign policy in the Americas
Autor(ka) práce: Hejhalová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Holas, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis aims to clarify the term "Bolivarian ideology" and to analyse its impact on the Hugo Chávez's foreign policy. The Venezuelan President Hugo Chavez considered himself as heir of the Bolivarian tradition. His goal was to extend the Bolivarian revolution from Venezuela to all Latin America. The first chapter deals with the theoretical concept of foreign policy and ideology. The second chapter describes Venezuela's domestic and foreign policy before the onset of Hugo Chavez and his arrival to power. In the next parts, there is an explanation of what Chavez called the "Bolivarian ideology" and how this ideology effected the Bolivarian revolution in Venezuela. These facts will be used to analyse how Chavez took advantage of the achievements of the Venezuelan Bolivarian Revolution for propaganda abroad and how was the Bolivarian ideology manifested in Venezuela's foreign relations on the bilateral as well as on the regional level.
Klíčová slova: Venezuela; Foreign policy; Hugo Chávez; Simón Bolívar; Bolivarian revolution; Latin America; Ideology

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 6. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 20. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37954/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: