Boj s propagandou a dezinformáciami (na národnej úrovni a na úrovni EÚ)

Název práce: Boj s propagandou a dezinformáciami (na národnej úrovni a na úrovni EÚ)
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na boj proti dezinformáciám a propagande v spoločnosti. Cieľom práce bolo zistiť, ako reaguje na problém dezinformácií Európska únia na úrovni svojich troch hlavých inštitúcií a ako proti falošným správam a propagande bojujú Česká republika a Slovenská republika na úrovni vlády a štátnych zložiek, na úrovni občianskej spoločnosti a na úrovni médií. Práca sa skladá zo štyroch kapitol. Prvé dve kapitoly popisujú teoretický rámec komunikácie, rozlišujú rôzne typy informácií a popisujú ako vyzerajú dezinformácie v praxi. Tretia kapitola je zameraná na analýzu prístupu Európskych inštitúcií k problému dezinformácií v spoločnosti a na internete. Štvrtá kapitola predkladá výsledky prieskumu spomínaných úrovní na Slovensku a v Českej republike. V závere je komparatívnou analýzou vyhodnotený prístup oboch krajín a Európskej únie.
Klíčová slova: dezinformace; propaganda; sociálne siete
Název práce: Boj s propagandou a dezinformáciami (na národnej úrovni a na úrovni EÚ)
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřená na boj proti dezinformacím a propagandě ve společnosti. Cílem práce bylo zjistit, jak reaguje na problém dezinformací Evropská unie na úrovni svých třech hlavních institucí a jak proti falešným zprávám a propagandě bojují Česká republika a Slovenská republika na úrovni vlády a státních složek, na úrovni občanské společnosti a na úrovni médií. Práce se skládá ze čtyř kapitol. První dvě kapitoly popisují teoretický rámec komunikace, rozlišují různé typy informací a popisují, jak vypadají dezinformace v praxi. Třetí kapitola je zaměřená na analýzu přístupu Evropských institucí k problému dezinformací ve společnosti a na internetu. Čtvrtá kapitola předkládá výsledky průzkumu uvedených úrovní na Slovensku a v České republice. V závěru je komparativní analýzou vyhodnocen přístup obou zemí a Evropské unie.
Klíčová slova: dezinformace; propaganda; sociální sítě
Název práce: Fighting propaganda and disinformation (at national and EU level)
Autor(ka) práce: Kleščová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis aims at main methods of fighting against disinformation and propaganda in society. The goal of this thesis was to find out how the European Union tackles the problem at the level of its three main institutions and how the Czech and the Slovak Republic combat false news and propaganda at the government and state bodies level, at civil society level, and at the level of the media. The thesis consists of four chapters. The first two chapters describe the theoretical framework of communication, differentiate different types of information, and describe the practical determination of disinformation. The third chapter aims at analysis of access of the institutions of the European Union to the problem of disinformation in the society and on the internet. The fourth chapter introduces the results of a survey conducted on the above mentioned levels in the Czech Republic and in Slovakia. In the final part, the access of both countries and the European Union is evaluated by a comparative analysis method.
Klíčová slova: disinformtion; propaganda; social networks

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Evropská integrace
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 9. 2016
Datum podání práce: 28. 4. 2017
Datum obhajoby: 23. 5. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/58451/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: