Odhad vlastní a křížové elasticity produktů pomocí metody SUR

Název práce: Odhad vlastnej a krížovej elasticity produktov pomocou metódy SUR
Autor(ka) práce: Štefanová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Formánek, Tomáš
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je odhad cenovej elasticity dopytu a krížovej elasticity dopytu vybraných rýchloobrátkových produktov. Metódou SUR sme odhadli lineárny výdajový systém s úžitkovou funkciou Stone-Geary. Na odhad sú použité týždenné časové rady, za šesť produktov naprieč štyrmi rôznymi obchodmi na území Slovenskej republiky.Práca je rozdelená na tri časti. Prvá časť obsahuje základné poznatky z ekonómie ako lineárny výdajový systém, úžitková funkcia, elasticita nasledované potrebnými základmi marketingu ako marketingový mix. V prvej kapitole je tiež popísaná situácia na Slovenskom FMCG trhu v roku 2016 a prvej polovici roku 2017. V druhej časti práce je popísaný log-log model a metóda SUR. V praktickej časti sú aplikované postupy z teoretickej časti na výpočet cenovej elasticity dopytu a krížovej elasticity pre skúmané produkty za dané obchody.
Klíčová slova: Stone-Geary; SUR; časové rady; lineárny výdajový systém; elasticita
Název práce: Odhad vlastní a křížové elasticity produktů pomocí metody SUR
Autor(ka) práce: Štefanová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Formánek, Tomáš
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je odhad cenové elasticity poptávky a křížové elasticity poptávky pro vybrané rychloobrátkové zboží. Metodou SUR jsme odhadli lineární výdajový systém s užitkovou funkcí Stone-Geary. Na odhad byly použité týdenní časové řady šesti produktů napříč čtyřmi různými obchody na území Slovenské republiky. Práce je rozdělená do tří části. První část obsahuje základní poznatky z ekonomie jako je lineární výdajový systém, užitková funkce a elasticita následované potřebnými základy marketingu jako je marketingový mix. V téže kapitole je popsána situace na Slovenském FMCG trhu v roce 2016 a první polovině roku 2017. V druhé části práce je popsaný log-log model a metoda SUR. V praktické části jsou aplikovány postupy z teoretické části práce na výpočet cenové a křížové elasticity pro zkoumané produkty za dané obchody.
Klíčová slova: elasticita; lineární výdajový systém; Stone-Geary; SUR; časové řady
Název práce: Estimating own and cross price elasticities using the SUR method
Autor(ka) práce: Štefanová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Formánek, Tomáš
Oponenti práce: Sokol, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this diploma thesis is to estimate price and cross elasticity of demand for selected fast-moving consumer products. We estimated Linear Expenditure system with Stone-Geary utility function using SUR method. Data consists of weekly observations, for six items across four stores. This thesis is divided into three parts. The first part contains basic economics knowledge such as Linear Expenditure System, utility function and elasticity followed by the necessary basics of marketing such as marketing mix. First chapter also describes the situation in the FMCG market in Slovakia during 2016 and first half of 2017. Second part describes the log-log model and the SUR method.In the application part, procedures from the theoretical parts are used to calculate price elasticity and cross elasticity of demand for investigated products and shops.
Klíčová slova: Stone-Geary; time series; Linear Expenditure System; elasticity; SUR

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 5. 2017
Datum podání práce: 5. 1. 2018
Datum obhajoby: 1. 2. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62247/podrobnosti

Soubory ke stažení

Hlavní práce
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: