Historie centrálního bankovnictví ve vybrané zemi - Portugalsko

Název práce: História centrálneho bankovníctva vo vybranej krajine - Portugalsko
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá históriou centrálneho bankovníctva v Portugalsku. Cieľom práce je priblížiť čitateľovi obdobie vzniku portugalskej banky s názvom Banco de Portugal a jej pôsobenie až do pripojenia sa Portugalska k Európskej únii. Funkcie Banco de Portugal sa počas jej trvania postupne vyvíjali. Centrálna banka sa stala veľmi dôležitou pre celú krajinu, najmä v krízových obdobiach. Časť práce je venovaná práve bankovým krízam, ktoré nastali v 19. storočí. Na bankové krízy priamo nadväzuje obdobie zlatého štandardu a následné menové reformy. Vývoj portugalskej ekonomiky je analyzovaný počas obdobia prvej a druhej svetovej vojny. Okrem toho práca poukazuje na problémy Banco de Portugal, ktoré nastali v súvislosti s falšovaním portugalských bankoviek. V závere práce je stručne charakterizovaný vývoj Banco de Portugal od konca 20. storočia po súčasnosť.
Klíčová slova: Portugalsko; centrálne bankovníctvo; Banco de Portugal; menová politika; história
Název práce: History of central banking in the selected country - Portugal
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The following bachelor thesis deals with history of central banking in Portugal, focusing specifically on the the central Bank of Portugal ("Banco de Portugal") and its role since its establishment until the integration of Portugal to European Union. The primary function of the central bank has gradually changed during its lifespan, playing vital role in the portuguese economy, especially during various crises. One of which was the financial crisis during 19th century and the time period afterwards, namely the time period of the "Gold standard" and the following monetary reform. The thesis then elaborates on the state of the portugeuse economy, which is further analyzed during the World War I and II. Additionally, the thesis mentions the issues with counterfeit money bills, which plagued the country, including the central Bank of Portugal. The final part of the thesis consists of brief characterization of the central Bank of Portugal and its evolution since the 20th century until the present day.
Klíčová slova: Portugal; central banking; Banco de Portugal; monetary policy; history
Název práce: Historie centrálního bankovnictví ve vybrané zemi - Portugalsko
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaobírá historií centrálního bankovnictví v Portugalsku. Cílem práce je přiblížit čtenáři období vzniku portugalské centrální banky s názvem Banco de Portugal a její působení až do připojení se Portugalska k Evropské unii. Funkce Banco de Portugal se během jejího trvání postupně vyvíjely. Centrální banka se stala velmi důležitou pro celou krajinu, především v krizových obdobích. Část práce je věnována právě bankovním krizím, které nastaly v 19. století. Na bankovní krizi přímo navazuje období zlatého standardu a následné měnové reformy. Vývoj portugalské ekonomiky je analyzovaný během období první a druhé světové války. Vedle toho práce poukazuje na problémy Banco de Portugal, které nastaly v souvislosti s paděláním portugalských bankovek. V závěru práce je stručně charakterizovaný vývoj Banco de Portugal od konce 20. století po současnost.
Klíčová slova: měnová politika; Portugalsko; historie; centrální bankovnictví; Banco de Portugal

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 5. 2018
Datum podání práce: 28. 5. 2018
Datum obhajoby: 14. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65962/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: