Stanovení vhodného plánu návštěv módních castingů pomocí úlohy obchodního cestujícího

Název práce: Stanovenie vhodného plánu návštev módnych castingov pomocou úlohy obchodného cestujúceho
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá stanovením najvhodnejších trás pre modelov, ktorí v rámci svojej práce navštevujú castingy a iné udalosti, s cieľom zefektívniť ich rozvrh. Na základe disponibilných dát hľadá optimálne trasy trinástich rôznych dní s počtom udalostí od troch do deviatich za deň. Na tento účel využíva model úlohy obchodného cestujúceho s časovými oknami, aplikovaný a riešený pomocou optimalizačného softwaru MPL for Windows. Práca prostredníctvom stručného zhrnutia známych teoretických poznatkov uvádza do problematiky úlohy obchodného cestujúceho, opisuje použité modely a porovnáva výsledky. Využíva dve modifikácie účelovej funkcie za troch rôznych predpokladaných dôb čakania, pričom všetkých týchto šesť situácií je porovnávaných s výsledkami metódy zoradenia castingov podľa počiatočných časov, ktorá je na základe pozorovania momentálne v praxi najčastejšie používaným spôsobom určenia poradia návštev . Z porovnania vidieť, že pomocou optimalizácie bola doba trvania skrátená, čo následne umožňuje návštevy viacerých udalostí.
Klíčová slova: časové okná; rozvrh castingov; úloha obchodného cestujúceho
Název práce: Determination of an appropriate plan of visits of fashion castings via the traveling salesman problem
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Bachelor thesis deals with determining optimal tours for fashion models, whose job includes visiting castings and other events, with the purpose of creating more effective schedules for them. Based on available data, we searched for optimal tours for thirteen different days with three to nine events per day. For this purpose, the model of the traveling salesman problem with time windows was applied and solved with MPL, an optimization software for Windows. The Bachelor thesis introduces the traveling salesman problem in a brief summary of well-known theoretical facts, describes the models used and compares the results. Two modifications of the objective function were used in cases of three different expected waiting times and all six situations are compared with the results of a method of ordering castings according to the starting times of events, which is currently observed as the most common way to set the order of visits. This comparison shows that by the optimization the duration of tours was shorten, what leads to the possibility of more castings visits.
Klíčová slova: schedule of castings; time windows; traveling salesman problem
Název práce: Stanovení vhodného plánu návštěv módních castingů pomocí úlohy obchodního cestujícího
Autor(ka) práce: Tužilová, Berenika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá stanovením nejvhodnějších tras pro modely, kteří v rámci své práce navštěvují castingy a jiné události, s cílem zefektivnit jejich rozvrh. Na základě disponibilních dat hledá optimální trasy třinácti různých dnů s počtem událostí od třech do devíti za den. Pro tento účel využívá model úlohy obchodního cestujícího s časovými okny, aplikovaný a řešený pomocí optimalizačního softwaru MPL for Windows. Práce prostřednictvím stručného shrnutí známých teoretických poznatků uvádí do problematiky úlohy obchodního cestujícího, popisuje použité modely a porovnává výsledky. Využívá dvě modifikace účelové funkce za tří různých předpokládaných dob čekání, přičemž všech těchto šest situací je porovnáno s výsledky metody seřazení castingů podle počátečních časů, která je na základě pozorování momentálně v praxi nejčastěji užívaným způsobem určení pořadí návštěv. Z porovnání lze vidět, že pomocí optimalizace byla doba trvání zkrácena, což následně umožňuje návštěvy více událostí.
Klíčová slova: časová okna; rozvrh castingů; úloha obchodního cestujícího

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 11. 2017
Datum podání práce: 25. 5. 2018
Datum obhajoby: 21. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/64028/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: