Příspěvkové organizace a obchodní společnosti zřizované a zakládané veřejnou správou

Název práce: Příspěvkové organizace a obchodní společnosti zřizované a zakládané veřejnou správou
Autor(ka) práce: Doležalová, Radka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mitwallyová, Helena
Oponenti práce: Matula, Miloš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá příspěvkovými organizacemi a obchodními společnostmi zřizovanými a zakládanými veřejnou správou. Práce řeší, zda je trend přeměny příspěvkových organizací na obchodní společnosti v České republice žádoucí. Zda jsou příspěvkové organizace pro zřizovatele efektivnější než obchodní společností zakládané územně samosprávnými celky. Teoretická část je věnována analýzám příspěvkových organizací jak v České republice, tak na Slovensku a obchodním společnostem zakládaných veřejnou správou. Dále je zde proveden rozbor problematiky zadávání veřejných zakázek s důrazem na tzv. vertikální spolupráci. V praktické části je provedena komparace obchodních společností zakládaných veřejnou správou a komparace příspěvkové organizace a společnosti s ručením omezeným. Výsledky komparací jsou pak ilustrovány na konkrétních příkladech, kdy byly příspěvkové organizace transformovány na obchodní společnosti. Na základě provedených analýz, komparací a uvedených příkladů z praxe lze konstatovat, že z hlediska zřizovatele jsou efektivnější příspěvkové organizace. Přidaná hodnota této diplomové práce je v tom, že by mohla usnadnit rozhodování územně samosprávným celkům, které stojí před rozhodnutím, zda příspěvkovou organizaci transformovat či nikoliv.
Klíčová slova: veřejné služby; příspěvkové organizace; obchodní společnosti; zadávání veřejných zakázek; vertikální spolupráce
Název práce: State-funded organizations and trading companies established by a local government
Autor(ka) práce: Doležalová, Radka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mitwallyová, Helena
Oponenti práce: Matula, Miloš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with state-funded organizations and trading companies established by a local government. The thesis examines whether the trend of transformation of state-funded organizations into trading companies is desirable; whether the state-funded organizations are more efficient for their founders than trading companies set up by local government entities. The theoretical part is dedicated to the analysis of state-funded organizations in the Czech Republic and Slovakia and trading companies set up by local government. The thesis also deals with the issue of public procurement with an emphasis on vertical cooperation. The practical part compares trading companies set up by a local government and a state-funded organization with a limited company. The comparisons are illustrated by concrete examples, when state-funded organizations were transformed into trading companies. Based on these analyses, comparisons and practical examples, it is possible to state that from the perspective of the founder, the state-funded organizations are more efficient. The added value of the thesis consists in assisting the local government entities in the decision whether to transform a state-funded organization or not.
Klíčová slova: trading companies; public services; public procurement; state-funded organizations; vertical cooperation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionalistika a veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 11. 2018
Datum podání práce: 1. 5. 2019
Datum obhajoby: 11. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67778/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: