Zdanění právnických osob ve vybraných státech EU

Název práce: Zdanenie právnických osob vo vybraných štátoch EÚ
Autor(ka) práce: Scholtzová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Vančurová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá daňou z príjmu právnických osôb vo vybraných štátoch Európskej únie, medzinárodným zdanením pasívnych príjmov a harmonizáciou v oblasti priamych daní. Prvá časť práce je zameraná na daň z príjmu, postup stanovenia základu dane a na jeho následnú úpravu. Druhá časť bude obsahovať komparáciu rozličných oblastí týkajúcich sa dane z príjmu (vzťah k hrubému domácemu produktu, výška príjmov, daňový mix a daňová kvóta). Súčasťou tretej časti práce bude medzinárodne zdanenie dividend, úrokov a licenčných poplatkov a vzájomná komparácia zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia. Posledná časť práce sa bude sústrediť na harmonizáciu priamych daní.
Klíčová slova: , zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia; harmonizácia; konsolidovaný základ dane; Daň z príjmu právnických osôb; BEPS
Název práce: Zdanění právnických osob ve vybraných státech EU
Autor(ka) práce: Scholtzová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Vančurová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá daní z příjmu právnických osob vy vybraných státech Evropské unie, mezinárodním zdaněním pasívních příjmů a harmonizaci v oblasti přímých daní. První část práce je zaměřena na daň z příjmu, postup stanovení základu daně a na jeho následnou úpravu. Druhá část bude obsahovat komparaci rozličných oblastí týkajících se daně z příjmu (vztah k hrubému domácímu produktu, výška příjmů, daňový mix a daňová kvóta). Součástí třetí části práce bude mezinárodní zdanění dividend, úroků a licenčních poplatků a vzájemná komparace smluv o zamezení dvojího zdanění. Poslední část se bude soustředit na harmonizaci přímých daní.
Klíčová slova: Daň z příjmu právnických osob; smlouvy o zamezení dvojího zdanění; harmonizace; konsolidovaný základ daně; BEPS
Název práce: Corporate taxation in selected EU countries
Autor(ka) práce: Scholtzová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Vančurová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with corporate income tax in selected countries of the European Union, international taxation of passive income and harmonization in the field of direct taxes. The first part of the work is focused on income tax, the procedure for determining the tax base and its subsequent adjustment. The second part will contain a comparison of different areas related to income tax (relation to gross domestic product, amount of income, tax mix and tax quota). The third part of the thesis will include the international taxation of dividends, interest and royalties and the mutual comparison of double taxation treaties. The last part of the thesis will focus on the harmonization of direct taxes.
Klíčová slova: Corporate income tax; double taxation treaties; harmonization; consolidated tax base; BEPS

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 11. 2019
Datum podání práce: 15. 1. 2021
Datum obhajoby: 4. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65049/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: