Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU
Název práce: | Právní úprava daní z nezdravých potravin ("sugar tax"/"fat tax") ve vybraných členských státech EU |
---|---|
Autor(ka) práce: | Katreňáková, Martina |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Grmelová, Nicole |
Oponenti práce: | Škrabka, Jan |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Tato bakalářská práce se zabývá daněmi z nezdravých potravin. V první části pojednává o dopadech nadměrné konzumace nezdravých potravin na zdraví člověka a systémy států a představuje projekty pro podporu zdraví v Evropské unii a České republice. Dále představuje selektivní daně, jejich historii a základní podmínky efektivity daně společně se způsoby zdanění. Cílem práce je analýza a komparace jednotlivých právních úprav daní z nezdravých potravin ve vybraných členských státech Evropské unie a zhodnocení jejich efektivity společně s uvedením dopadů daně. Nakonec je vyhodnoceno, zda jsou daně vhodným prostředkem ke snížení spotřeby nezdravých potravin a zlepšení zdraví lidí. |
Klíčová slova: | daň; daň z nezdravých potravin; spotřební daň ; právní úprava |
Název práce: | Legislation of Taxes on Unhealthy Foods ("sugar tax"/"fat tax") in Selected EU Member States |
---|---|
Autor(ka) práce: | Katreňáková, Martina |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Grmelová, Nicole |
Oponenti práce: | Škrabka, Jan |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | This bachelor thesis deals with taxes on unhealthy foods. The first part discusses the impact of excessive consumption of unhealthy foods on human health and on states and describes programs for health promotion in the European Union and in the Czech Republic. It presents selective taxes, history of taxes on food, basic requirements for their effectiveness and methods of taxation. The aim of this thesis is to analyse and compare legislation of selected European Union member states and to evaluate their effectiveness. In the last part it is evaluated whether taxation is appropriate method to reduce consumption of unhealthy foods and improve human health. |
Klíčová slova: | tax on unhealthy foods; excise tax; legislation; tax |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra podnikového a evropského práva |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 17. 2. 2020 |
---|---|
Datum podání práce: | 4. 12. 2020 |
Datum obhajoby: | 14. 1. 2021 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/72628/podrobnosti |