Plýtvání potravinami v maloobchodě

Název práce: Plytvanie potravinami v maloobchode
Autor(ka) práce: Čorejová, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mokrejšová, Veronika
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou plytvania potravinami v maloobchode. Cieľom tejto práce je navrhnutie praktických postupov a riešení na zníženie potravinového odpadu aplikovateľných v konkrétnej maloobchodnej retailovej pobočke na Slovensku. Práca je rozdelená do piatich logických celkov. Prvá kapitola sa venuje teoretickému vymedzeniu problematiky, objasňuje základné pojmy a zároveň popisuje legislatívu EU a SR. Druhá kapitola sa zaoberá touto problematikou prostredníctvom tvrdých dát a na štatistikách a konkrétnych hodnotách dokazuje vážnosť tohto globálneho problému. Tretia časť práce sa detailnejšie venuje plytvaniu potravinami naprieč SC. Štvrtá kapitola identifikuje jednotlivé možnosti znižovania potravinového odpadu na jednotlivých úrovniach, ba predstavuje konkrétne spôsoby likvidácie takéhoto odpadu. Posledná časť je praktická. Pre účely tejto práce sa sledoval tok objednávok a vyhodených potravín v konkrétnej maloobchodnej pobočke na Slovensku. Na základe analýzy nazbieraných dát tak boli v závere práce navrhnuté konkrétne riešenia, aplikáciou ktorých by sa spoločnosti v budúcnosti darilo znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu.
Klíčová slova: plytvanie potravinami; potravinový odpad; retail; poravinová strata
Název práce: Plýtvání potravinami v maloobchodě
Autor(ka) práce: Čorejová, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mokrejšová, Veronika
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zaobírá problematikou plýtvání potravinami v maloobchodě. Cílem této práce je navrhnutí praktických postupů a řešení na snížení potravinového odpadu na Slovensku. Práce je rozdělena do pěti logických celků. První kapitola se věnuje teoretickému vymezení problematiky, objasňuje základní pojmy a zároveň popisuje legislativu EU a SR. Druhá kapitola se zaobírá touhle problematikou prostřednictvím tvrdých dat a na statistikách a konkrétních hodnotách dokazuje vážnost tohohle globálního problému. Třetí část práce se detailněji věnuje plýtvání potravinami napříč SC. Čtvrtá kapitola identifikuje jednotlivé možnosti snižování potravinového odpadu na jednotlivých úrovních, zároveň představuje konkrétní způsoby likvidace takového odpadu. Poslední část je praktická. Pro účely této práce se sledoval tok objednávek a vyhozených potravin v konkrétní maloobchodní pobočce na Slovensku. Na základě analýzy nasbíraných dat tak byli v závěru práce navrženy konkrétní řešení, aplikací kterých by se společnosti v budoucnu dařilo snižovat množství vyprodukovaného odpadu.
Klíčová slova: potravinová ztráta; retail; plýtvání potravinami; potravinový odpad
Název práce: Food waste at retail
Autor(ka) práce: Čorejová, Monika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mokrejšová, Veronika
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with food waste at retail issue. The goal of the thesis is to propose specific processes and solutions in order to reduce food waste produced at the particular retail store in Slovakia. The thesis is devided into 5 logical parts. The first chapter is dedicated to theoretical-problem-linked explanation, clarifies the main issue related words, describes the EU and Slovak legislation as well. The second chapter digs into hard data details based on the statistical and numerical evidence out of what the global issue impact severity has been proven. The third chapter is devoted to food waste throughout the supply chain in detail. Fourth chapter identifies particular food waste lowering methods on different levels, moreover, particular food waste disposal options have been introduced. The last chapter is practical. For the thesis purposes, the purchase order and created food waste flow has been monitored. Based on the data analysis, the particular processes and solutions to reduce the food waste within the store have been met in the conclusion.
Klíčová slova: food waste; food loss; food wastage; retail

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 1. 2020
Datum podání práce: 4. 12. 2020
Datum obhajoby: 19. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72219/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: