Porovnání blockchainových platforem

Název práce: Porovnanie blockchainových platforiem
Autor(ka) práce: Killinger, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Blockchain je v súčasnosti zvučnou, no stále iba nadchádzajúcou technológiou. Postupne vystupuje z tieňa kryptomien a využíva sa vo väčšej miere aj v iných oblastiach. Táto technológia má pred sebou stále viacero výziev, ktoré spomaľujú väčšiu adoptáciu. Postupne vznikajú a vyvíjajú sa nové platformy, ktoré využívajú princípy blockchainu a prichádzajú s novými vlastnosťami a spôsobmi jeho využitia. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je vykonať porovnanie vybraných blockchainových platforiem a ich vlastností. Pred vykonaním porovnania práca špecifikuje teoretické poznatky o blockchaine, jeho princípoch a fungovaní, ktoré sú potrebné pre lepšie pochopenie hlavnej časti práce – porovnania platforiem. Do porovnania bolo vybraných šesť platforiem – Ethereum, Hyperledger Fabric, Corda, MultiChain, Quorum a Stellar. Platformy sú popísané a porovnávané na základe zvolenej metodológie, ktorá umožňuje porovnanie vlastností blockchainových platforiem v ôsmych kategóriách – konsenzus; štruktúra blockchainu, blokov a transakcií; aktíva a tokenizácia; prepojiteľnosť; zabezpečenie a súkromie; zdrojový kód; správa identít a náklady a odmeny.
Klíčová slova: blockchain; platformy; porovnanie
Název práce: Blockchain platforms comparison
Autor(ka) práce: Killinger, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Blockchain is currently resonant, but still just emerging technology. It gradually emerges from the shadow of cryptocurrencies and is being used more broadly in different industries. This technology still has some challenges ahead which need to be overcome as they slow down the adoption. New platforms, using blockchain principles, are constantly being developed, bringing new ways and approaches of their application. The main goal of this theses is to compare chosen blockchain platforms and their attributes. Before the comparison, this theses defines theoretical knowledge about blockchain, it’s principles and functioning which is needed for better understanding the main part of this theses – the platform comparison. For comparison, six platforms were chosen – Ethereum, Hyperledger Fabric, Corda, MultiChain, Quorum and Stellar. The platforms are described and compared on the basis of the chosen methodology that enables the comparison of blockchain platforms’ attributes in eight categories – consensus; structure of blockchain, blocks and transactions; assets and tokenization; extensibility; security and privacy; base code; identity management; charging and reward system.
Klíčová slova: comparison; platforms; blockchain
Název práce: Porovnání blockchainových platforem
Autor(ka) práce: Killinger, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Blockchain je v současnosti zvučnou, ale stále jen nadcházející technologií. Postupně vystupuje ze stínu kryptoměn a využívá se ve větší míře i jiných oblastech. Tato technologie má před sebou stále několik výzev, které zpomalují větší adopci. Postupně vznikají a jsou vyvíjené nové platformy, které využívají principy blockchainu a přicházejí s novými vlastnostmi a způsoby jeho využití. Hlavním cílem této práce je provést srovnání vybraných blockchainových platforem a jejich vlastností. Před provedením srovnání práce specifikuje teoretické poznatky o blockchaine, jeho principech a fungování, které jsou potřebné pro lepší pochopení hlavní části práce - srovnání platforem. Do srovnání bylo vybráno šest platforem - Ethereum, Hyperledger Fabric, Corda, MultiChain, Quorum a Stellar. Platformy jsou popsány a porovnávány na základě zvolené metodologie, která umožňuje srovnání vlastností blockchainových platforem v osmi kategoriích – konsensus; struktura blockchainu, bloků a transakcí; aktiva a tokenizace; propojitelnost; zabezpečení a soukromí; zdrojový kód; správa identit a náklady a odměny.
Klíčová slova: blockchain; platformy; porovnání

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 10. 2019
Datum podání práce: 6. 12. 2020
Datum obhajoby: 26. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71135/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: