Návrh dashboardů v rámci business intelligence za použití metodiky MMABP

Název práce: Návrh dashboardov v rámci business intelligence za použitia metodiky MMABP
Autor(ka) práce: Buľko, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svatoš, Oleg
Oponenti práce: Hricov, Radoslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá procesným modelovaním za použitia metodiky MMABP a využitím jeho výstupov na návrh dashboardu v rámci Business Intelligence. Hlavným cieľom diplomovej práce je návrh dashboardov na základe procesných modelov. Medzi ďalšie rovnako dôležité ciele patrí vytvorenie procesných modelov a ich popis a verifikácia metodológie návrhu dashboardov. Teoretická časť práce obsahuje základné zhrnutie čo je Business Intelligence, čo je proces a procesné riadenie. Za ňou nadväzuje kapitola o procesnom modelovaní a záver teoretickej časti sa venuje reportingu a dashborde. Praktická časť diplomovej práce obsahuje namodelované procesy podľa metodiky MMABP, popis týchto procesov, nájdenie ukazovateľov pre tvorbu dashboardov, samotné navrhnuté dashboardy spolu s konkrétnym príkladom a nakoniec aj verifikáciu metodológie návrhu. Primárnym prínosom je verifikácia metodologického rámca návrhu dashboardov. Ako sekundárny prínos je navrhnutie dashboardov pre konkrétny podnikový proces.
Klíčová slova: podnikový proces; dashboard; MMABP; procesné modelovanie
Název práce: Návrh dashboardů v rámci business intelligence za použití metodiky MMABP
Autor(ka) práce: Buľko, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Svatoš, Oleg
Oponenti práce: Hricov, Radoslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá procesním modelováním za použití metodiky MMABP a využitím jejich výstupů na návrh dashboardu v rámci Business Intelligence. Hlavním cílem diplomové práce je návrh dashboard na základe procesních modelů. Mezi další stejně důležité cíle patří vytvoření procesních modelů a ich popis a verifikace metodologie návrhu dashboardů. Teoretická část práce obsahuje základní shrnutí, co je Business Intelligence, co je proces a procesní řízení. Za ní navazuje kapitola o procesním modelování a závěr teoretický části se venuje reportingu a dashbordů. Praktická část diplomové práce obsahuje modelovaný procesy podle metodiky MMABP, popis těchto procesů, nájdení ukazatelů pro tvorbu dashboardů, samotní navrhnutý dashboardy spolu s konkrétním příkladem a nakonec aj verifikaci metodologie návrhu. Primárním přínosem je verifikace metodologického rámce návrhu dashboardů. Ako sekundárny přínos je navrhnutí dashboardů pro konkrétní podnikový proces.
Klíčová slova: procesní modelování; dashboard; MMABP; podnikový proces
Název práce: Dashboard designing within Business Intelligence using MMABP methodology
Autor(ka) práce: Buľko, Matej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Svatoš, Oleg
Oponenti práce: Hricov, Radoslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This master thesis focuses on process modelling using MMABP methodology and using its outputs for designing dashboards within Business Intelligence. The main objective is to design dashboards, based on described models. The other two important objectives are to create a process model and their description and to verify dashboard designing methodology. Theoretical part of the thesis contains a summary, what is Business Intelligence, what is a process and process management. Theoretical part of the thesis continues with a chapter about process modelling then reporting and dashboard. Practical part of the master thesis contains modeled processes according MMABP methodology, their description, findings for creating dashboards, designed dashboards along with specific examples and finally with a designing methodology verification. The major contribution of this thesis is to verify dashboard designing methodology. The second important contribution is to design a dashboard for the specific business process.
Klíčová slova: business process; dashboard; MMABP; process modelling

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2019
Datum podání práce: 7. 12. 2020
Datum obhajoby: 26. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70848/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: