Látkové závislosti a jejich dopad na pracovní život

Název práce: Látkové závislosti a ich dopad na pracovný život
Autor(ka) práce: Surová, Júlia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Honsová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Témou bakalárskej práce sú látkové závislosti a ich dopad na pracovný život. Cieľom práce je priblížiť problematiku látkových závislosti a odhaliť, akým spôsobom ovplyvnila závislosť pracovný život problematických užívateľov návykových látok. Teoretická časť približuje dôležitú terminológiu látkových závislostí, podstatné definície, vývoj závislostí a taktiež ich liečbu a prevenciu. Zdôrazňuje vplyv závislosti na osobný a pracovný život. Významnou súčasťou práce je postavenie závislých jedincov na trhu práce. Posledná kapitola sa týka vplyvu tejto problematiky na pracovné prostredie, zdôrazňuje straty, ktoré predstavuje pre zamestnávateľov a intervencie, ktoré môžu podniknúť. Na tieto východiská nadväzuje praktická časť, ktorej súčasťou sú poznatky nadobudnuté z hĺbkových rozhovorov s účastníkmi výskumu zhrnuté do troch prípadových štúdií.
Klíčová slova: návykové látky; dôsledky závislostí; pracovný život; stres; nezamestnanosť; závislosť
Název práce: Látkové závislosti a jejich dopad na pracovní život
Autor(ka) práce: Surová, Júlia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Honsová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tématem bakalárské práce jsou látkové závislosti a jejich dopad na pracovní život. Cílem práce je přiblížit problematiku látkových závislostí a odhalit, jakým způsobem ovlivnila závislost pracovní život problematických uživatelů návykových látek. Teoretická část přibližuje důležitou terminologii látkových závislostí, podstatné definice, vývoj závislostí a také jejich léčbu a prevenci. Zdůrazňuje vliv závislosti na osobní a pracovní život. Významnou součástí práce je postavení závislých jedinců na trhu práce. Poslední kapitola se týká vlivu této problematiky na pracovní prostředí, zdůrazňuje ztráty, které představuje pro zaměstnavatele a intervence, které mohou podniknout. Na tyto východiska navazuje praktická část, jejíž součástí jsou poznatky získané z hloubkových rozhovorů s účastníky výzkumu shrnuty do tří případových studií.
Klíčová slova: návykové látky; důsledky závislosti; pracovní život; stres; nezaměstnanost; závislost
Název práce: Substance addictions and their impact on working life
Autor(ka) práce: Surová, Júlia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Honsová, Pavlína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of the bachelor thesis is substance addictions and their impact on working life. The aim of the work is to approach the issue of substance addiction and to reveal any way influencing the dependence of working life on the issue of substance abuse. The theoretical part introduces the important terminology of substance addictions, basic definitions, the development of addictions, as well as their effectiveness and prevention. It emphasizes the impact of addiction on an individual's personal and professional life. An important part of work is the position of addicted individuals in the labor market. The last chapter deals with the impact of this issue on the working environment, the losses they mean for employers and the interventions they can undertake. These starting points are followed by a practical part, which includes the knowledge gained from in-depth interviews with participants in three case studies.
Klíčová slova: addiction; addictive substances; impact of addiction; work-life; stress; unemployment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2019
Datum podání práce: 14. 12. 2020
Datum obhajoby: 21. 1. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71216/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: