Kdo začíná podnikat z nezaměstnanosti, a jak si tito podnikatelé stojí?

Název práce: Kdo začíná podnikat z nezaměstnanosti, a jak si tito podnikatelé stojí?
Autor(ka) práce: Fischer, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvouletý, Ondřej
Oponenti práce: Mareš, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá nezaměstnanými, kteří obdrželi příspěvek na samostatně výdělečnou činnost zřízením společensky účelného pracovní místa v rámci aktivní politiky zaměstnanosti realizované Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Cílem práce bylo na základě dostupných sekundárních dat prozkoumat vybrané podstatné charakteristiky výše uvedených osob, úspěšnost jejich podnikatelské aktivity, její zaměření, místo výkonu této aktivity a její finanční výsledky. Programu se účastnilo celkem 17475 účastníků mezi lety 2009-2017. Data byla čerpána z veřejných dat Úřadu práce ČR a portálu MagnusWeb. K analýze dat byla využita metoda vícenásobné regresní analýzy. Program podpory byl úspěšný ve vztahu k snížení nezaměstnanosti. Z původního počtu se celkem 90,7 % podpořených účastníků nevrátilo do evidence v analyzovaném období. Založené firmy prokázaly vyšší šanci přežití v méně náročných oborech z hlediska odbornosti a počátečního kapitálu. Byl také prokázán pozitivní dopad překlenovacího příspěvku na finanční obrat těchto firem.
Klíčová slova: aktivní politika zaměstnanost; Podnikání z nutnosti; charakteristiky firem; společensky účelná pracovní místa
Název práce: Who starts business out of unemployment? And how well do they perform?
Autor(ka) práce: Fischer, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvouletý, Ondřej
Oponenti práce: Mareš, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis was to analyse entrepreneurs, who started their firms from a prior state of unemployment using the startup subsidy programme provided by the Ministry of Labour and Social affairs. The analysis of secondary data focused on the characteristics of the unemployed and their entrepreneurial activity like industry, performance and location. The official data from the Czech Labour office and MagnusWeb portal included 17475 total participants between the years 2009-2017. Methodologically, we conducted multiple regression analysis. The results showed that the participants of the programme returned to unemployment to a lesser extent. 90.7 % of the participants never returned to unemployment during the analyzed period. Less capital and knowledge-intensive firms had better survival rates. Receiving a subsidy increased the firm’s performance.
Klíčová slova: firm charachteristics; active labour policy; Necessity entrepreneurship; labour subsidy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 7. 2019
Datum podání práce: 14. 12. 2020
Datum obhajoby: 4. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70189/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: