Ekonomie spoluautorství: analýza vlivu pohlaví a oborové specializace ve společenských vědách

Název práce: Ekonomie spoluautorství: analýza vlivu pohlaví a oborové specializace ve společenských vědách
Autor(ka) práce: Hejtmánková, Gabriela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Ligocká, Marie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zaměřuje na spoluautorství akademických článků ve společenských vědách v České republice. Klade si za cíl identifikovat vliv pohlaví a oborové specializace na odborné spoluautorství v rámci sociálních věd v České republice. Přínos práce spočívá v porozumění tvorby spoluautorských týmů v sociálních vědách v České republice. Práce analyzuje tvorbu týmů z hlediska oborové specializace i z hlediska genderových odlišností a vlivu pohlaví na kvalitu výstupu spoluautorského týmu. V rámci práce jsou postupně stanoveny tři hypotézy v návaznosti na rešerši literatury. Tyto hypotézy jsou postupně testovány pomocí logistického modelu a lineární regrese. Potvrzením první hypotézy přichází práce s poznáním, že ženy si pro spoluautorskou tvorbu vybírají raději ženy spoluautorky. Konkrétně v případě zvýšení počtu žen v týmu o jednu, existuje o 14.21 % vyšší pravděpodobnost, že hlavní autorkou publikace je žena. Dále byl identifikován negativní vliv přítomnosti ženy v týmu na kvalitu dané spoluautorské publikace, čímž byla vyvrácena druhá hypotéza. Při dodatečné ženě v týmu klesne kvalita dané publikace v rámci vzorku o 0.13 hodnoty impakt faktoru (IF). Potvrzením poslední hypotézy práce přichází s poznáním, že interdisciplinární články jsou psány s o 16.15 % vyšší pravděpodobností v rámci spoluautorského týmu a jsou o 1.11 IF hodnoty kvalitnější než v případě článků publikovaných v rámci jedné oblasti. K interdisciplinárním spoluautorstvím dochází ve spolupráci s oblastmi přírodních věd, lékařských a zdravotnických věd, zemědělských a veterinárních věd, a to s o 11.32 %, 18.48 % a 9.98 % vyššími pravděpodobnostmi než v případě, že je článek publikován pouze jedním autorem.
Klíčová slova: spoluautorství; interdisciplinarita; ženy ve vědě; kvalita vědeckých publikací
Název práce: Economics of co-authorship: an analysis of the effect of gender and field specialization in the social science
Autor(ka) práce: Hejtmánková, Gabriela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Ligocká, Marie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This Master´s Thesis focuses on co-authorship in the social sciences in the Czech Republic. It aims to identify the effect of gender and field specialization on professional co-authorship in the social sciences in the Czech Republic. The contribution of this work lies in understanding the creation of co-author teams in the social sciences in the Czech Republic, both in terms of field specialization and in terms of gender differences and the impact of gender on the quality of team’s output. Overall, three hypotheses are postulated, which are tested in turn using logistic models and linear regression. Thesis concludes that women prefer women co-authors for co-authoring thus confirming the first hypothesis. Specifically, in the case of an increase in the number of women by one, there is a 14.21 % higher probability that the main author of the publication is a woman. Furthermore, it was identified the negative effect of women on the quality of the co-author’s publication and thus rejected the second hypothesis. The publication’s quality decrease with additional women in team by 0.13 value of the impact factor (IF). Last but not least, in line with the third hypothesis, the thesis finds that interdisciplinary articles are more likely (16.15%) to be written in a team and are higher quality (1.11 IF) than a single-authored articles. Specifically, there is a 11.32 %, 18.48 % and 9.98 % higher probability that the article is publish in co-authorship with natural science, medical and health science, agricultural and veterinary science.
Klíčová slova: co-authorship; interdisciplinarity; quality of academic publications; women in science

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 5. 2020
Datum podání práce: 15. 12. 2020
Datum obhajoby: 2. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73434/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: