Motivační faktory zaměstnanců

Název práce: Motivačné faktory zamestnancov
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Legnerová, Kateřina
Oponenti práce: Černá, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca na tému „Motivačné faktory zamestnancov“ sa zaoberá aktuálnym stavom motivácie v skúmanej spoločnosti. Hlavným cieľom práce je zistiť a následne zhodnotiť, ako pôsobia motivačné faktory, ktoré plynú z motivačného programu firmy, na jej zamestnancov. Na základe toho taktiež určiť, ktoré z faktorov majú zásadný vplyv na ich motiváciu a spokojnosť. Teoretická časť tejto práce predstavuje bližšie čitateľovi pojem motivácia, zoznamuje ho s typmi a procesom motivácie, ale upresňuje i vysvetlenie pojmu stimulácia, ktorú si ľudia často omylne zamieňajú s motiváciou. Súčasťou teoretickej časti je aj predstavenie motivačných teórii. Ďalej táto časť rieši motiváciu na pracovisku a skúma ju vo vzťahu k výkonnosti a spokojnosti zamestnancov. V tejto práci sú tiež predstavené motivačné faktory, ktoré ovplyvňujú výkon, spokojnosť a celkovú motiváciu. V praktickej časti je uvedená charakteristika danej spoločnosti spoločne s jej aktuálnym motivačným programom. Nasleduje vyhodnotenie dotazníkové šetrenia s podrobnejšou analýzou jednotlivých faktorov, ktoré firma využíva k motivácii svojich zamestnancov. Posledná kapitola sa venuje zhodnoteniu výsledkov analytickej časti a rovnako ponúka odporúčania k zlepšeniu motivačnej situácie na pracovisku. Táto časť ponúka čitateľovi i prehľad silných a slabých stránok motivačného programu, ktorý je aktuálne vo firme zavedený.
Klíčová slova: motivácia; motivačné teórie; motivačné faktory
Název práce: Motivační faktory zaměstnanců
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Legnerová, Kateřina
Oponenti práce: Černá, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce na téma "Motivační faktory zaměstnanců" se zabývá aktuálním stavem motivace ve zkoumané společnosti. Hlavním cílem práce je zjistit a následně zhodnotit, jak působí motivační faktory, které plynou z motivačního programu firmy, na její zaměstnance. Na základě toho také určit, které z faktorů mají zásadní vliv na jejich motivaci a spokojenost. Teoretická část této práce představuje blíže čtenáři pojem motivace, seznamuje ho s typy a procesem motivace, ale upřesňuje i vysvětlení pojmu stimulace, kterou si lidé často omylem zaměňují s motivací. Součástí teoretické části je i představení motivačních teorii. Dále tato část řeší motivaci na pracovišti a zkoumá ji ve vztahu k výkonnosti a spokojenosti zaměstnanců. V této práci jsou také představeny motivační faktory, které ovlivňují výkon, spokojenost a celkovou motivaci. V praktické části je uvedena charakteristika dané společnosti společně s jejím aktuálním motivačním programem. Následuje vyhodnocení dotazníkového šetření s podrobnější analýzou jednotlivých faktorů, které firma využívá k motivaci svých zaměstnanců. Poslední kapitola se věnuje zhodnocení výsledků analytické části a rovněž nabízí doporučení ke zlepšení motivační situace na pracovišti. Tato část nabízí čtenáři i přehled silných a slabých stránek motivačního programu, který je aktuálně ve firmě zaveden.
Klíčová slova: motivační faktory; motivační teorie; motivace
Název práce: Motivation factors of employees
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Legnerová, Kateřina
Oponenti práce: Černá, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to introduce the current state of motivation in XY company. The main goal of the work is to find out and then evaluate how the motivational factors that result from the motivational program of the company affect its employees. Based on this, also determine which of the factors have a major impact on their motivation and satisfaction. The theoretical part deals with importance of motivation, describes the theories of motivating employees and also shows the difference between motivation and stimulation, which are for many people very simular concepts. In this part is also clarified the relation between motivation, satisfaction and performance of employees. The theoretical part identifies the factors of motivation, which are related to the performance of every employee. In the practical part of this theses I define the company, which I chose. I also decribed the current motivating strategy of the company. In this part I analyze motivating factors, which are in the company´s motivating strategy. The results and recommendations are in the last chapter of this part. A reader can also find here pros and cons of the current motivating strategy of the company and I propose some improvements, which can help company to improve the motivation at work.
Klíčová slova: motivation; motivating factors; motivating teories

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra personalistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 6. 2020
Datum podání práce: 16. 12. 2020
Datum obhajoby: 2. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73633/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: