Bankovnictví v daňových rájích

Název práce: Bankovníctvo v daňových rajoch
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Havel, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá bankovníctvom v daňových rajoch. Cieľom práce je čitateľovi priblížiť problematiku daňových rajov, ich vlastnosti, využívanie a fungovanie. Veľká časť diplomovej práce sa zaoberá históriou daňových rajov a reguláciou finančného sektora v daňových rajoch. Ich história je veľmi dôležitá k porozumeniu, ako daňové raje vznikli a ako fungujú, pretože sa stále jedná o oblasť s vysokou mierou tajomstva. Bankové tajomstvo, ktoré je v daňových rajoch omnoho vyššie než v ostatných krajinách sveta, je jednou z mnohých vyhľadávaných výhod daňových rajov. Dôsledky bankového tajomstva v daňových rajoch majú globálny rozsah, preto sú taktiež zmienené v diplomovej práci. Práca sleduje rozsah, v akom sú daňové raje využívané, a to prostredníctvom uniknutých údajov priamo z daňových rajov. Na záver je uvedený konkrétny prípad otvorenia bankového účtu v daňovom raji, čo všetko je potrebné k otvoreniu účtu a ako náročné je pre fyzickú alebo právnickú osobu otvoriť offshore bankový účet.
Klíčová slova: daňový raj; offshore finančné centrum; offshore bankový účet; bankové tajomstvo; IBCA
Název práce: Bankovnictví v daňových rájích
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Havel, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá bankovnictvím v daňových rájích. Cílem práce je přiblížit čtenáři problematiku daňových rájů, jejich vlastnosti, využívaní a fungování. Velká část diplomové práce se zaobírá historií daňových rájů a regulací finančního sektoru v daňových rájích. Jejich historie je velice důležitá k porozumění, jak daňové ráje vznikly a jak fungují, protože se stále jedná o oblast s vysokou mírou tajemství. Bankovní tajemství, které je v daňových rájích mnohem vyšší než v ostatních krajinách světa, je jednou z mnoha vyhledávaných výhod daňových rájů. Důsledky bankovního tajemství v daňových rájích mají globální rozsah, proto jsou taktéž zmíněny v diplomové práci. Práce sleduje rozsah, v jakém jsou daňové ráje využívány, a to prostřednictvím uniknutých údajů přímo z daňových rájů. Na závěr je rozebrán konkrétní případ otevření bankovního účtu v daňovém ráji, co všechno to obnáší a jak náročné je pro fyzickou nebo právnickou osobu otevřít offshore bankovní účet.
Klíčová slova: daňový ráj; IBCA; offshore bankovní účet; bankovní tajemství; offshore finanční centrum
Název práce: Banking in tax havens
Autor(ka) práce: Nerečová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Havel, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with banking system in tax havens. Introducing the topic of tax havens, their properties, usage and operating to readers is the goal of the thesis. Main part of the thesis is focused on history and financial regulation of tax havens. Their history is very important for understanding how they were formed and how they operate, because this field of banking is still covered with a lot of secrets. Bank secret, which is much bigger in tax havens than in the other countries of the world, is one of the most desirable advantage of these tax havens. Reason, why consequences of the bank secret in tax havens are mentioned in this diploma thesis is, that they have global range of affect. The thesis analyzes the extent of tax havens usage through leaked data directly from tax havens. Last part of the thesis describes specific case of opening and arranging bank account in tax haven and how difficult it is to open offshore bank account for natural or legal person.
Klíčová slova: tax haven; offshore financial center; offshore bank account; bank secrecy; IBCA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 10. 2020
Datum podání práce: 6. 1. 2021
Datum obhajoby: 2. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74823/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: