Analýza vývoje sald platební bilance v zemích OECD

Název práce: Analýza vývoja sáld platobnej bilancie v krajinách OECD
Autor(ka) práce: Strempek, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Durčáková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na analyzovanie platobnej bilancie v krajinách OECD a troch krajín mimo OECD v období od roku 1993 do roku 2018. Práca je rozdelená na dve hlavné časti. V prvej časti diplomovej práce vymedzujem základné pojmy ako platobná bilancia, vonkajšia rovnováha, porovnanie BPM5 a BPM6 a typy kumulatívnych sáld. Následne pokračujem definovaním zahraničnej investičnej pozície, zahraničného dlhu a signalizačných limitných ukazovateľov. V praktickej časti analyzujem všetky vymedzené saldá a prinášam konkrétne výsledky pre jednotlivé ekonomiky. V závere práce sumarizujem všetky rezultáty jednotlivých sáld v prehľadnej tabuľke. Výsledky preukážu, že niektoré krajiny majú optimálny vývoj sáld platobnej bilancie, ale aj upozornia na niektoré problémy krajín s chronickým deficitom jednotlivých sáld.
Klíčová slova: zahraničný dlh; zahraničná investičná pozícia krajiny; prebytok; deficit; saldo platobnej bilancie
Název práce: Analysis of the development balance of payments in OECD countries
Autor(ka) práce: Strempek, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Durčáková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on the analysis of the balance of payments in OECD countries and three countries outside the OECD in the period from 1993 to 2018. The work is divided into two main parts. The first part of the thesis defines concepts such as balance of payments, external balance, comparison of BPM5 and BPM6 and types of cumulative balances. I continue to define the foreign investment position, foreign debt and signalling limit indicators. In the practical part, I analyze all the defined balances and bring concrete results for individual economies. At the end of the work I summarize all the results of individual balances in a clear table. The results will show that some countries have an optimal development of the balance of payments, but will also point out some problems of countries with a chronic deficit of individual balances.
Klíčová slova: balance of payments; foreign debt; foreign investment position of the country; surplus; deficit
Název práce: Analýza vývoje sald platební bilance v zemích OECD
Autor(ka) práce: Strempek, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Durčáková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřená na analyzování platební bilance v krajinách OECD a třech krajin mimo OECD v období od roku 1993 do roku 2018. Práce je rozdělená na dvě hlavní části. V první části diplomové práce vymezuji základní pojmy jako platební bilance, vnější rovnováha, porovnání BPM5 a BPM6 a typy kumulativních sald. Následně pokračuji definováním zahraniční investiční pozice, zahraničního dluhu a signalizačních limitních ukazatelů. V praktické části analyzuji všechna vymezená salda a přináším konkrétní výsledky pro jednotlivé ekonomiky. V závěru práce sumarizuji všechny rezuláty jednotlivých sald v přehledné tabulce. Výsledky prokáží, že některé krajiny mají optimální vývoj sald platební bilance, ale upozorní i na některé problémy krajin s chronickým deficitem jednotlivých sald.
Klíčová slova: saldo platební bilance; zahraniční dluh; zahraniční investiční pozice krajiny; přebytek; deficit

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2018
Datum podání práce: 8. 1. 2021
Datum obhajoby: 2. 2. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67456/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: