Působení výdajů domácnosti s pacientem s roztroušenou sklerózou na finanční ochranu

Název práce: Působení výdajů domácnosti s pacientem s roztroušenou sklerózou na finanční ochranu
Autor(ka) práce: Savincová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kandilaki, Daniela
Oponenti práce: Pažitný, Peter
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zaměřuje na téma finanční ochrana domácnosti s pacientem s roztroušenou sklerózou. Cílem práce je zjistit, zda sledovaná domácnost v České republice s pacientem s roztroušenou sklerózou není ohrožena katastrofickými vý-daji. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy náklady na zdraví, výdaje na zdraví a finanční ochrana. V práci je také podrobně popsána problematika onemocnění a specifických nákladů spojených s onemocněním. Jako výzkumná metoda byla využi-ta kazuistika, pomocí které jsou v práci sledovány výdaje domácnosti za období 6 měsíců. Práce využívá alternativní metodiku, která je kombinací metodiku WHO a metodiky COI. Pro výpočet jsou použity 4 metody dle WHO a každá z metod je vy-počítána 3 různé modely. Výsledky výpočtů jsou interpretovány a vyhodnoceny. Práce je diskutována se zahraničními pracemi se související tématikou.
Klíčová slova: finanční ochrana; roztroušená skleróza; výdaje domácnosti na zdraví; kazuistika; náklady na zdraví
Název práce: The impact of expenses on the household of patient with multiple sclerosis on financial protection
Autor(ka) práce: Savincová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kandilaki, Daniela
Oponenti práce: Pažitný, Peter
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis focuses on the topic of financial protection of households with a patient with multiple sclerosis. The aim of the thesis is to find out whether the monitored household with a patient with multiple sclerosis in the Czech Republic is not endangered by catastrophic expenditures. The theoretical part explains the concepts of cost-of-Illness, out-of-pocket payments for the health and financial protection. The work also describes in detail the issue of the disease and the specific costs associated with the disease. A case study was used as a research method, with the help of which household expenditures for a period of 6 months are monitored at work. The thesis uses an alternative methodology, which is a combination of WHO methodology and COI methodology. For the calculation are used four methods according to WHO methodology and each of the methods is calculated for three different models. The results of the calculations are interpreted and evaluated. The thesis is discussed with foreign works on related topics.
Klíčová slova: financial protection; multiple sclerosis; household out-of-pocket payments for health; case study; cost-of-Illness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 9. 2020
Datum podání práce: 20. 4. 2021
Datum obhajoby: 21. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74407/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: