Uplatňování slevy na dani z příjmů nemocničního zařízení (příspěvková organizace)

Název práce: Uplatňování slevy na dani z příjmů nemocničního zařízení (příspěvková organizace)
Autor(ka) práce: Zenáhlíková, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stejskalová, Irena
Oponenti práce: Pevná, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Výzkumným cílem předkládané diplomové práce je provést srovnání způsobu účtování výnosů a nákladů na hlavní a vedlejší činnost na dvou zvolených nemocničních zařízeních. Literární rešerše se tak zaměřuje na zmapování dosavadních poznatků o problematice neziskového sektoru s podrobnějším zaměřením na příspěvkové organizace. Na základě získaných poznatků se právě opírá samotný výzkum, který při využití účetních a jiných právních postupů pojednává o tom, zda a do jaké míry jsou dodržovány povinnosti příspěvkových organizace dle legislativní úpravy v oblasti rozlišení nákladů a výnosů na hlavní a vedlejší činnost. Tato zjištění jsou dále vztažena k následnému postupu a výpočtu daně z příjmů právnických osob v souvislosti s předmětnou literaturou dle účetních a právních dokumentů obou zkoumaných subjektů. Z vlastního realizovaného výzkumu následně vyplývají i možné upozornění na nedostatky a návrhy na zlepšení již zavedeného postupu způsobu účtování.
Klíčová slova: Neziskový sektor; Příspěvková organizace; Nemocniční zařízení; Výsledek hospodaření; Daňové přiznání
Název práce: Application of hospital tax income tax allowance (contributory organization)
Autor(ka) práce: Zenáhlíková, Veronika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stejskalová, Irena
Oponenti práce: Pevná, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with comparing the method of accounting for revenues and costs for the main and secondary activities at two selected hospital facilities. The literature research is focused on mapping the existing knowledge on the issues of the non-profit sector with a more detailed focus on contributory organizations. Based on the knowledge gained from independent research, which in practice and other legal procedures deals with whether they are observed obligations of contributory organizations under the legislation in the field of differentiation of costs and revenues for main and secondary activities are complied with and to what extent. These findings are used for the subsequent procedure and calculation of corporate income tax in connection with the literature according to the accounting and legal documents of both subjects. From own research shows the following possible warnings of shortcomings and suggestions for improving the already established method of accounting.
Klíčová slova: Hospital facility (hospital tax); Financial result; Tax return; Contributory organization; The nonprofit sector

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 6. 2018
Datum podání práce: 25. 4. 2021
Datum obhajoby: 3. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/66212/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: