Návrh procesů a služeb projektové kanceláře

Název práce: Návrh procesů a služeb projektové kanceláře
Autor(ka) práce: Suchá, Adéla
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Stanovská, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Pro efektivně řízené portfolio projektů je zásadní mít spolehlivá data, na jejichž základě je možné analyzovat zdraví a výkonnost probíhajících projektů, výsledky projektů již ukončených, ale také potenciální přínos příležitostí v případě jejich zařazení do portfolia. Ve společnosti, která nemá sjednocený přístup k řízení projektů není možné balancovat portfolio. Diplomová práce si klade za cíl navrhnout procesy a služby projektové kanceláře, a to pro konkrétní útvar velké české společnosti zabývající se vývojem softwaru a poskytování konzultací v oblasti ICT. V práci je popsána analýza současného stavu v analyzované společnosti, přičemž důraz je kladen na zhodnocení zralosti procesů pomocí P3M3 modelu. Kvantifikací úrovně zralosti procesů dochází k identifikaci slabých stránek v řízení portfolia a oblastí, na kterých je potřeba při snaze o zvýšení úrovně řízení portfolia zapracovat. V kapitole, která se věnuje návrhu procesů a služeb, jsou znázorněny vztahy mezi procesy a navrženými službami. Součástí návrhu je také prioritizace procesů a služeb pro zjištění rozsahu první ze čtyř plánovaných fází implementace. Postup analýzy a návrhu je validován manažery různé úrovně podílejícími se na řízení portfolia v analyzované organizační jednotce. Na zapracovanou zpětnou vazbu navazuje popis cílů projektu, jeho výstupů a projektový plán. Předpokládaná doba potřebná pro zřízení kanceláře, zvýšení zralosti procesů a zavedení služeb poskytujících podporu portfolia je odhadnuta na přibližně 20 měsíců. Přínosem návrhu je především užitý systematický přístup umožňující prakticky ihned začít s implementací, aniž by hrozilo nenaplnění očekávaných přínosů z důvodu podceněného rozsahu celé změny.
Klíčová slova: PMO; procesní řízení; projektová kancelář; řízení portfolia; služby projektové kanceláře
Název práce: Design of processes and services of project management office
Autor(ka) práce: Suchá, Adéla
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Stanovská, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
For an effectively managed portfolio of projects, it is essential to have reliable data on the basis of which it is possible to analyze not only the health and performance of ongoing projects, as well as the results of already completed projects, but also the potential benefits of opportunities if included in the portfolio. It is not possible to balance a portfolio in a company that does not have a unified approach to project management. This diploma thesis aims to design the processes and services of a project office for a specific department of a large Czech company engaged in software development and providing consultations in the field of ICT. The work describes the analysis of the current state in the analyzed company, with emphasis on the evaluation of process maturity using the P3M3 model. Quantification of the level of maturity of processes identifies weaknesses in portfolio management and areas where it is necessary to work in an effort to increase the level of portfolio management. The chapter on process and service design shows the relationships between processes and designed services. Part of the proposal is also the prioritization of processes and services to determine the scope of the first of the four planned phases of implementation. The analysis and design process areis validated by managers of various levels involved in portfolio management in the analyzed organizational unit. The incorporated feedback is followed by a description of the project objectives, its outputs and the project plan. The estimated time required to set upprepare and equip an office, increase the maturity of processes and implement portfolio support services is estimated at approximately 20 months. The main benefit of the proposed designal is the systematic approach used, which enables the start of implementation almost immediately, without the risk of not fulfilling the expected benefits due to the underestimated scope of the whole change.
Klíčová slova: PMO; process management; portfolio management; project management office; project management office services

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Podniková informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 6. 2020
Datum podání práce: 28. 4. 2021
Datum obhajoby: 3. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73566/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: