Německý jazyk jako předpoklad uplatnění se na českém trhu práce

Název práce: Nemecký jazyk ako predpoklad uplatnenia sa na českom trhu práce
Autor(ka) práce: Kubrická, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Khelerová, Vladimíra
Oponenti práce: Matysová, Kamila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto bakalárskej práce je preskúmanie dôležitosti nemeckého jazyka ako predpokladu uplatnenia sa na českom trhu práce. Na základe vlastného výskumu je zisťované, či je nemecký jazyk druhým najdôležitejším cudzím jazykom na českom pracovnom trhu po angličtine. Prvá teoretická kapitola sa venuje hlavne českému trhu práce vo všeobecnosti, česko-nemeckým bilaterálnym hospodárskym vzťahom a postaveniu nemeckého jazyka v pracovnom kontexte. Druhá kapitola objasňuje personálne procesy získavania a výberu zamestnancov. V tretej kapitole sú zhrnuté výsledky vlastného výskumu, ktorý pozostáva z analýzy viacerých pracovných portálov, dotazníkového šetrenia medzi českými podnikmi a štyroch štruktúrovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe.
Klíčová slova: nemecký jazyk; Nemecko; trh práce; ČNOPK; cudzie jazyky
Název práce: Německý jazyk jako předpoklad uplatnění se na českém trhu práce
Autor(ka) práce: Kubrická, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Khelerová, Vladimíra
Oponenti práce: Matysová, Kamila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem této bakalářské práce je prozkoumání důležitosti německého jazyka jako předpokladu uplatnění se na českém trhu práce. Na základě vlastního výzkumu je zjišťováno, zda je německý jazyk druhým nejdůležitějším cizím jazykem na českém pracovním trhu po angličtině. První teoretická kapitola se věnuje hlavně českému trhu práce ve všeobecném zaměření, dále česko-německým bilaterálním hospodářským vztahům a postavení německého jazyka z hlediska pracovního kontextu. Druhá kapitola objasňuje personální procesy získávání a výběru zaměstnanců. V třetí kapitole jsou shrnuté výsledky vlastního výzkumu, který se skládá z analýzy několika pracovních portálů, dotazníkového výzkumu mezi českými podniky a čtyř strukturovaných rozhovorů s odborníky z praxe.
Klíčová slova: Německo; trh práce; ČNOPK; cizí jazyky; německý jazyk
Název práce: German language as a precondition to success on the Czech labour market
Autor(ka) práce: Kubrická, Kristína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Khelerová, Vladimíra
Oponenti práce: Matysová, Kamila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this bachelor thesis is to research the importance of the German language as a precondition to success on the Czech labour market. Based on our own research, it is being established whether the German language is the second most important foreign language after the English language on the Czech labour market. The first theoretical chapter is primarily dedicated to the Czech labour market in general, Czech-German bilateral economic relations and the status of the German language in an occupational context. The second chapter explains the personal processes of obtaining and selecting the employees. In the third chapter, the results of our research are summarized. It includes analysis of several labour portals, a questionnaire survey of Czech enterprises and four structured interviews with experts in the field.
Klíčová slova: German language; labour market; Czech-German Chamber of Industry and Commerce; Germany; foreign languages

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 4. 2020
Datum podání práce: 28. 4. 2021
Datum obhajoby: 8. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73232/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: