Připravenost Maďarska na vstup do EMU

Název práce: Pripravenosť Maďarska na vstup do EMU
Autor(ka) práce: Gáliková, Nina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Témou tejto diplomovej práce je komplexný výskum pripravenosti Maďarska na vstup do EMÚ v kontexte ekonomickej konvergencie a politickej pripravenosti krajiny. Pripravenosť krajiny na vstup do EMÚ sa vo väčšine prípadov vyhodnocuje nominálnou a reálnou konvergenciou ekonomiky pristupujúcej krajiny k ekonomike EMÚ. Analýza ekonomickej pripravenosti Maďarska v tejto práci vychádza z Teórie optimálnej menovej únie, z Maastrichtských konvergenčných kritérií a z analýzy konvergencie ekonomickej výkonnosti. Významným prvkom tejto práce je aj analýza politického diskurzu a politického prostredia v Maďarsku, ktorý je jedným z fundamentálnych faktorov ovplyvňujúcich rozhodovanie o vstupe do EMÚ. Výsledok nášho výskumu naznačuje, že napriek prítomnosti nominálneho ako aj reálneho konvergenčného trendu v Maďarskej ekonomike, v súčasnosti krajina nie je ekonomicky dostatočne pripravená na monetárnu integráciu. V rámci hodnotenia politického prostredia v Maďarsku sme prišli k záveru, že politické prostredie v Maďarsku sa vyznačuje značným euroskepticizmom, heterogénnymi preferenciami s členskými krajinami, neochotou prijať spoločný osud a značným presadzovaním národných záujmov. Fungovanie monetárnej únie a efektívna koordinácia politík je podmienená predpokladu, že sú členské krajiny pripravené k vzájomnej kooperácii. Z toho dôvodu v tejto práci navrhujeme, že nie je dostatočné hodnotiť len ekonomickú pripravenosť krajiny vstúpiť do monetárnej oblasti, ale je rovnako dôležité hodnotiť aj politickú pripravenosť.
Klíčová slova: EMÚ; Maďarsko; Ekonomická konvergencia; Politická pripravenosť
Název práce: Preparedness of Hungary to enter the EMU
Autor(ka) práce: Gáliková, Nina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of this diploma thesis is a comprehensive research of Hungary's preparedness to join the EMU in the context of economic convergence and political readiness of the country. The country's preparedness to join the EMU is in most cases assessed by nominal and real convergence of the accession country's economy to the EMU economy. The analysis of Hungary's economic readiness in this work is based on the Theory of Optimal Currency Union, the Maastricht Convergence Criteria and analysis of convergence of economic performance. An important part of this work is the analysis of political discourse and political environment in Hungary, which is one of the fundamental factors influencing the decision to join the EMU. The result of our research suggests that despite the presence of both nominal and real convergence trends in the Hungarian economy, the country is currently not sufficiently prepared in economic terms for monetary integration. As part of the assessment of the political environment in Hungary, we came to the conclusion that the political environment in Hungary is characterized by considerable euroscepticism, heterogeneous preferences compared to other member countries, reluctance to accept common destiny and considerable focus on national interests. The functioning of the monetary union and the effective coordination of policies is conditional on the member states being prepared to cooperate with each other. For this reason, we suggest in this work that it is not enough to assess only the country's economic preparedness to enter the monetary area, but it is equally important to assess political preparedness.
Klíčová slova: Hungary; EMU; Economic convergence; Political preparedness
Název práce: Připravenost Maďarska na vstup do EMU
Autor(ka) práce: Gáliková, Nina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tématem této diplomové práce je komplexní výzkum připravenosti Maďarska na vstup do EMU v kontextu ekonomické konvergence a politické připravenosti země. Připravenost země na vstup do EMU se ve většině případů vyhodnocuje nominální a reálnou konvergencí ekonomiky přistupující země k ekonomice EMU. Analýza ekonomické připravenosti Maďarska v této práci vychází z Teorie optimální měnové unie, z Maastrichtských konvergenčních kritérií a z analýzy konvergence ekonomické výkonnosti. Významným prvkem této práce je i analýza politického diskurzu a politického prostředí v Maďarsku, které je jedním z fundamentálních faktorů ovlivňujících rozhodování o vstupu do EMU. Výsledek našeho výzkumu naznačuje, že navzdory přítomnosti nominálního i reálného konvergenčního trendu v maďarské ekonomice, v současnosti země není ekonomicky dostatečně připravena na monetární integraci. V rámci hodnocení politického prostředí v Maďarsku jsme došli k závěru, že politické prostředí v Maďarsku se vyznačuje značným euroskepticismem, heterogenními preferencemi mezi členskými zeměmi, neochotou přijmout společný osud a značným prosazováním národních zájmů. Fungování monetární unie a efektivní koordinace politik je podmíněna předpokladem, že jsou členské země připraveny k vzájemné kooperaci. Z toho důvodu v této práci navrhujeme, že není dostatečné hodnotit jen ekonomickou připravenost země vstoupit do monetární oblasti, ale je stejně důležité hodnotit i politickou připravenost.
Klíčová slova: Maďarsko; EMU; Ekonomická konvergence; Politická připravenost

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 9. 2020
Datum podání práce: 30. 4. 2021
Datum obhajoby: 4. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74038/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: