Efektivita protikorupčních opatření zemí Visegrádské čtyřky v oblasti soudnictví

Název práce: Efektivita protikorupčných opatrení krajín Vyšehradskej štvorky v oblasti súdnictva
Autor(ka) práce: Derďáková, Natália
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Machoň, Miloslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca približuje čitateľovi situáciu v rámci justičných systémov krajín Vyšehradskej skupiny. Konkrétne sa zameriava na protikorupčné opatrenia a ich efektivitu. Cieľom bakalárskej práce je zistiť, do akej miery sú protikorupčné opatrenia v jednotlivých krajinách úspešné pri eliminácii pokusov o ovplyvnenie nezávislého rozhodovacieho procesu súdov, nakoľko v súčasnej dobe čelí justícia vo viacerých z týchto krajín závažným výzvam. To sa podarí docieliť na základe analýzy dôvery občanov v súdnu moc, počtu kárnych konaní so sudcami ako i vďaka analýze vybraných protikorupčných opatrení. Okrem analýzy nachádzajúcej sa v tretej časti práce, sa prvé dve kapitoly venujú základným pojmom potrebným pre pochopenie problematiky. Medzi tieto pojmy zaradzujeme napríklad korupciu, súdnu moc či protikorupčné opatrenia. V závere práce sa nachádza zhodnotenie situácie v sledovaných krajinách ako i poukázanie na nedostatky pri boji s korupciou v rámci súdnictva. V prípade Českej republiky sa tieto nedostatky týkajú najmä chýbajúcej súdnej rady. V Maďarsku a Poľsku boli zistené závažné zásahy výkonnej moci do nezávislého súdnictva a na Slovensku medzi tieto nedostatky okrem viacerých odhalených prípadov korupcie zaradzujeme i zrušenie rozhodovacej imunity sudcov.
Klíčová slova: korupcia; protikorupčné opatrenia; súdna moc
Název práce: Efektivita protikorupčních opatření zemí Visegrádské čtyřky v oblasti soudnictví
Autor(ka) práce: Derďáková, Natália
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Machoň, Miloslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce přibližuje čtenáři situaci v rámci soudních systémů zemí Visegrádské skupiny. Konkrétně se zaměřuje na protikorupční opatření a jejich efektivnost. Cílem bakalářské práce je zjistit, do jaké míry jsou protikorupční opatření v jednotlivých zemích úspěšné při eliminaci pokusů o ovlivnění nezávislého rozhodovacího procesu soudů, protože v současné době čelí justice ve více z těchto zemí závažným výzvám. To se podaří docílit na základě analýzy důvěry občanů v soudní moc, počtu kárných řízení se soudci i díky analýze vybraných protikorupčních opatření. Kromě analýzy nacházející se ve třetí části práce, se první dvě kapitoly věnují základním pojmem potřebným pro pochopení problematiky. Mezi tyto pojmy řadíme například korupci, soudní moc či protikorupční opatření. V závěru práce se nachází zhodnocení situace v sledovaných zemích jako i poukázání na nedostatky při boji s korupcí v rámci soudnictví. V případě České republiky se tyto nedostatky týkají zejména chybějící soudní rady. V Maďarsku a Polsku byly zjištěny závažné zásahy výkonné moci do nezávislého soudnictví a na Slovensku mezi tyto nedostatky kromě několika odhalených případů korupce zařazujeme i zrušení rozhodovací imunity soudců.
Klíčová slova: soudní moc; korupce; protikorupční opatření
Název práce: Effectiveness of anti-corruption measures of the Visegrad Four countries in the field of justice
Autor(ka) práce: Derďáková, Natália
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Machoň, Miloslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor's thesis introduces the reader to the situation within the judicial systems of the Visegrad Group countries. Specifically, it focuses on anti-corruption measures and their effectiveness. The bachelor thesis aims to find out to what extent anti-corruption measures in individual countries are successful in eliminating attempts to influence the independent decision-making process of courts, as justice in several of these countries currently faces serious challenges. This will be achieved based on an analysis of citizens' trust in the judiciary, the number of disciplinary proceedings against judges as well as an analysis of selected anti-corruption measures. In addition to the analysis found in the third part of the work, the first two chapters deal with the basic concepts needed to understand the issue. These terms include, for example, corruption, the judiciary, and anti-corruption measures. At the end of the work is an evaluation of the situation in the monitored countries as well as pointing out the shortcomings in the fight against corruption in the judiciary. In the case of the Czech Republic, these shortcomings relate mainly to the missing judicial council. In Hungary and Poland, serious interventions of the executive power in the independent judiciary have been identified, and in Slovakia, in addition to several detected cases of corruption, these shortcomings include the abolition of judicial decision-making immunity.
Klíčová slova: judiciary; corruption; anti - corruption measures

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 7. 2020
Datum podání práce: 29. 4. 2021
Datum obhajoby: 26. 5. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73706/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: