Vplyv pevného měnového systému na vývoj inflace v Argentině

Název práce: Vplyv pevného menového systému na vývoj inflácie v Argentíne
Autor(ka) práce: Murínová, Miroslava
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Krupka, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá vplyvom pevného menového systému na vývoj inflácie v Argentíne. Hlavným cieľom práce je zanalyzovať vývoj inflácie pred a po zavedení pevného menového systému Currency board v Argentíne v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Ďalším cieľom je zhodnotiť a porovnať fungovanie Austral plan a Convertibility plan. A v neposlednom rade sledovať ďalšie ekonomické súvislosti. Prvá kapitola práce vymedzuje základné pojmy ako je inflácia a jej podoby, menový kurzy a jeho systémy (so zameraním na currency board). Druhá kapitola sa zameriava na komparáciu štyroch vybraných makroekonomických ukazovateľov, ktorými sú: inflácia, monetárna politika, HDP a nezamestnanosť a ich vývoj pred a po zavedení pevného menového systému. Záver vyhodnocuje naplnenie stanovených cieľov na základe výsledkov analýzy jednotlivých ukazovateľov a ich komparácie.
Klíčová slova: inflácia; Austral plan; Convertibility plan; Currency board; Argentína
Název práce: Vplyv pevného měnového systému na vývoj inflace v Argentině
Autor(ka) práce: Murínová, Miroslava
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Krupka, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalařská práce se zabývá vlivem pevného měnového systému na vývoj inflace v Argentině. Hlavním cílem práce je zanalyzovat vývoj inflace před a po zavedení pevného měnového systému Currency board v Argentině v 80. a 90. letech 20. století. Dalším cílem je zhodnotit a porovnat fungování Austral plan a Convertibility plan. A v neposlední řadě sledovat další ekonomické souvislosti. První kapitola práce vymezuje základní pojmy, jako je inflace a její podoby, měnový kurz a jeho systémy (se zaměřením na currency board). Druhá kapitola se zaměřuje na komparaci čtyř vybraných makroekonomických ukazatelů, kterými jsou: inflace, monetární politika, HDP a nezaměstnanost, a jejich vývoj před a po zavedení pevného měnového systému. Závěr vyhodnocuje naplnění stanovených cílů na základě výsledků analýzy jednotlivých ukazatelů a jejich komparace.
Klíčová slova: Currency board; Argentina; Convertibility plan; Austral plan; inflace
Název práce: The impact of the fixed exchange rate on the development of inflation in Argentina
Autor(ka) práce: Murínová, Miroslava
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Krupka, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the impact of the fixed exchange rate on the development of inflation in Argentina. The main goal of this work is to analyze the development of inflation before and after the introduction of a system Currency board in Argentina in the 80s and 90s of the 20th century. Another goal is to evaluate and compare the functioning of Austral plan and Convertibility plan. And last but not least, to monitor other economic contexts. The first chapter defines the basic concepts such as inflation and its forms, exchange rates and its systems (with a focus on the currency board). The second chapter focuses on the comparison of four selected macroeconomic indicators, which are: inflation, monetary policy, GDP and unemployment and their development before and after the introduction of a fixed exchange rate. The conclusion evaluates the fulfillment of the set goals based on the results of the analysis of individual indicators and their comparison.
Klíčová slova: inflation; Austral plan; Convertibility plan; Currency board; Argentina

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 6. 2020
Datum podání práce: 29. 4. 2021
Datum obhajoby: 2. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73470/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: