Sociální sítě jako faktor ovlivňující chování turistů v cestovním ruchu

Název práce: Sociálne siete ako faktor ovplyvňujúci správanie turistov v cestovnom ruchu
Autor(ka) práce: Zajacová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kvítková, Zuzana
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je skúmať vplyv sociálnych médií a sociálnych sietí na svojich používateľov. Bakalárska práca skúma ako tieto platformy vplývajú na správanie mileniálov a ich rozhodnutia v cestovnom ruchu, ako napríklad na výber destinácie. Na vyhodnotenie vplyvu na zámer turistov a skutočné správanie turistov bude použitá teória plánovaného správania. Takisto sa bude skúmať aký vplyv má propagácia cestovného ruchu na sociálnych médiách a vyhľadávanie turistických informácií na sociálnych médiách na skutočné správanie turistu. Zber dát sa uskutočnil pomocou dotazníkového prieskumu a získané údaje boli spracované pomocou PLS-SEM metódy a vyhodnotenia analýzy cesty, skúmajúcej priame a nepriame efekty, ktoré kanály sociálnych sietí majú vplyv na zámer turistu a skutočné správanie turistu.
Klíčová slova: sociálne médiá; sociálne siete; obsah vytváraný používateľmi; teória plánovaného správania; cestovný ruch
Název práce: Sociální sítě jako faktor ovlivňující chování turistů v cestovním ruchu
Autor(ka) práce: Zajacová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kvítková, Zuzana
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat vliv sociálních médií a sociálních sítí na jejich uživatele. Bakalářská práce zkoumá, jak tyto platformy ovlivňují chování mileniálů a jejich rozhodování při cestování, například výběr destinace. Teorie plánovaného chování bude použita k vyhodnocení dopadu na záměry turistů a jejich skutečné chování. Bude rovněž zkoumat, jak propagace cestovního ruchu na sociálních sítích a vyhledávání turistických informací na sociálních sítích ovlivňují skutečné chování turistů. Sběr dat byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření a shromážděná data byla zpracována pomocí metody PLS-SEM a vyhodnocení analýzy cest, která zkoumala přímé a nepřímé účinky, které mají kanály sociálních sítí na záměry turistů a skutečné chování turistů.
Klíčová slova: obsah vytvářen uživateli; teorie plánovaného chování; cestovní ruch; sociální sítě; sociální média
Název práce: Social networks as a factor influencing tourist behaviour in tourism
Autor(ka) práce: Zajacová, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kvítková, Zuzana
Oponenti práce: Vaško, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this paper is to examine the influence social media and social networking sites has on its users. This paper explores the role of these platforms on the decision-making of millennials in their tourism related decisions such as destination choosing. Theory of planned behaviour will be used to evaluate influence on the behavioural intention and on the actual behaviour of tourists. Relationships between promotion of the tourism on the social media or tourist information search using social media on the actual behaviour of the tourist are examined as well. Data collected through questionnaire are processed using partial least squares structural equation modelling, in order to determine the path analysis, which examines direct and indirect effects which social media can have on the behaviour intention and on the actual behaviour of tourists.
Klíčová slova: social networking sites; user generated content; theory of planned behavior; social media; tourism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 9. 2020
Datum podání práce: 30. 4. 2021
Datum obhajoby: 25. 5. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74061/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: