Globální hodnotové řetězce v arabských zemích v kontextu (ne)zaměstnanosti žen v regionu

Název práce: Globální hodnotové řetězce v arabských zemích v kontextu (ne)zaměstnanosti žen v regionu
Autor(ka) práce: Poloprudská, Soňa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: De Castro, Tereza
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Globalizace neustále mění podobu mezinárodního obchodu, což se v dnešní době projevuje mimo jiné fragmentací produkce mezi jednotlivé státy. Jedná se o rozložení produkce v tzv. globálních hodnotových řetězcích (GVCs), které nejenže propojují takřka celý svět do produkčních řetězců, ale navíc mají vliv na ekonomický růst a rozvoj jednotlivých ekonomik, které se do nich zapojují. Z toho je patrné, že působí také jako významný zaměstnavatel v mnoha státech, což se ukazuje i ve statistikách OECD, kdy průměrně 30 % zaměstnanosti v členských zemích OECD pochází z globálních hodnotových řetězců. Tato práce zkoumá souvislosti mezi zapojením arabských zemí (region MENA) do GVCs a nezaměstnaností žen, která v tomto regionu dosahuje vysokých hodnot. První kapitola přiblíží situaci arabských žen z kulturního a regulatorního hlediska a zaměří se také na roli vzdělání jako na faktor uplatnění na trhu práce. Druhá kapitola se soustředí na trendy základních makroekonomických ukazatelů trhu práce, dále pak identifikuje problematické aspekty týkající se pracovní síly v regionu MENA. Třetí kapitola je věnována GVCs a nahlíží na roli GVCs jako na zaměstnavatele. Státy jsou následně vzájemně porovnány z hlediska míry zapojení do GVCs na základě databáze Eora-UNCTAD. Na závěr práce bude zhodnoceno, zda má zapojení arabských zemí do GVCs pozitivní vliv na zaměstnanost žen v tomto regionu či nikoliv.
Klíčová slova: region MENA; země Blízkého východu a severní Afriky; GVCs; nezaměstnanost žen; globální hodnotové řetězce
Název práce: Global value chains in Arab countries in context of female unemployment in the region
Autor(ka) práce: Poloprudská, Soňa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: De Castro, Tereza
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Globalization is constantly changing the shape of international trade, which today is reflected, among other things, in the fragmentation of production between individual states. Distribution of production in the so-called global value chains (GVCs) not only connects almost the entire world into production chains, but also has an impact on economic growth and development of the individual economies involved. Therefore, GVCs also act as a major employer in many countries, as evidenced by OECD statistics, where on average 30 % of employment in OECD countries comes from global value chains. This work examines the links between the involvement of Arab countries (MENA region) in GVCs and female unemployment, which is high in this region. The first chapter describes the situation of Arab women from a cultural and regulatory point of view and moreover, focuses on the role of education as an important factor in the labour market. The second chapter focuses on the trends of basic macroeconomic indicators related to the labour market. Furthermore, problematic aspects related to the labour force in the MENA region are identified in this chapter as well. The third chapter is devoted to GVCs, where the role of GVCs as an employer is evaluated and states are compared in terms of the degree of involvement in GVCs based on data from the Eora-UNCTAD database. Finally, the last chapter evaluates whether the participation of Arab countries in GVCs has a positive effect on women's employment in this region or not.
Klíčová slova: GVCs; Middle East and North Africa; global value chains; MENA region; women unemployment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 6. 2020
Datum podání práce: 30. 4. 2021
Datum obhajoby: 4. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/72417/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: