Soft-kyberstalking pri získavaní informácií o okolí

Název práce: Soft-kyberstalking pri získavaní informácií o okolí
Autor(ka) práce: Trníková, Nikola
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Smutný, Zdeněk
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Sledovanie aktivity a správania ľudí v online prostredí prostredníctvom informačných a komunikačných technológií sa v posledných rokoch zvyšuje. Tento fenomén poskytol podklad pre vznik tejto práce, ktorej cieľom je vymedzenie termínu soft-kyberstalking a jeho zasadenie v súlade s vykonaným výskumom, ktorý je súčasťou práce. Na danú problematiku je nazerané s ohľadom na odlišné vekové generácie ako aj pohlavie. Čitateľ tým získava možnosť rozšíriť svoju znalosť o kyberstalking, či nahliadnuť do odlišných prístupov k využívaniu sociálnych sietí rôznymi generáciami. Diplomová práca je rozdelená na dve logické časti. Prvá časť sa zaoberá všeobecnou definíciou stalkingu a informuje o výskumoch z minulosti na danú problematiku. Ďalej sa sústreďuje na informačnú bezpečnosť a tiež rieši súkromie na sociálnych sieťach, spoločne s ich princípmi a zásadami používania. Druhá časť práce sa zameriava na zodpovedanie hlavnej výskumnej otázky a s ňou spojenými hypotézami. Tie smerujú k prístupom akými generácie X, Y a Z získavajú informácie o ľuďoch vo svojom okolí. Vysvetľuje dôvody, pre ktoré generácia Z najviac inklinuje k soft-kyberstalkingu. Diskutuje rozdiely vo vnímaní generáciou Y, ktorú možno považovať za hraničnú medzi vyššie spomenutými generáciami Z a X. Obmedzenia vo využívaní sociálnych sietí v rámci organizácií sú podané na základe osobných skúseností respondentov, ktoré vedú k presvedčeniu, že v prípade správneho nastavenia je možné dosiahnuť vzájomnú spokojnosť.
Klíčová slova: Kyberstalking; Sociálne siete; Medzigeneračný výskum; Sociálna informatika; Stalking
Název práce: Soft-kyberstalking pri získavaní informácií o okolí
Autor(ka) práce: Trníková, Nikola
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Smutný, Zdeněk
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Monitoring the activity or behavior of people in the online world through information and communication technologies has been increasing in recent years. This phenomenon has provided the basis for this work, which aims to define the term soft-cyberstalking and its implementation in accordance with the research, which is part of the work. The issue is viewed from the perspective of understanding different age generations and also gender. This gives the reader the opportunity to learn more about cyberstalking or to look at different approaches to the use of social networks by different generations. The diploma thesis is divided into two logical parts. The first part deals with the general definition of stalking and informs about research from the past on the issue. It further focuses on information security and also addresses privacy on social networks together with their principles of use. The second part of the work focuses on answering the main research question and the associated hypotheses that lead to the approaches that generations X, Y and Z find out about people in their surroundings. It explains the reasons why generation Z has the greatest tendency to soft-cyberstalking. It discusses the differences in perception by generation Y, which can be considered the one that forms the boundary between the two mentioned. Restrictions on the use of social networks within organizations are based on the personal experiences of respondents, which lead to the belief that if set up correctly, it is possible to achieve mutual satisfaction.
Klíčová slova: Stalking; Cyberstalking; Social media sites; Intergenerational research; Social informatics
Název práce: Soft-kyberstalking pri získavaní informácií o okolí
Autor(ka) práce: Trníková, Nikola
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Smutný, Zdeněk
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Sledování aktivity a chování lidí v online prostředí přes informační a komunikační technologie se v posledních letech zvyšuje. Tento fenomén slouží jako podklad pro vznik této práce, jejíž cílem je vymezení termínu soft-kyberstalking a jeho zasazení do výzkumu, který byl v rámci práce proveden. Na danou problematiku je pohlíženo z hlediska věkových generací a pohlaví respondentů. Čtenář tak získává možnost rozšířit svou znalost o kyberstalking a má možnost nahlédnout do odlišných přístupů k využívání sociálních sítí různými generacemi. Diplomová práce je rozdělena na dvě logické části. První z nich se zaobírá definicí stalkingu a informuje o výzkumech dané problematiky v minulosti. V této části je pozornost věnována také informační bezpečnosti a soukromí na sociálních sítích společně s jejími principy a zásadami používání. Druhá část je zaměřená především na zodpovězení hlavní výzkumné otázky společně se stanovenými hypotézami, které vedou k přístupům, jakými zjišťují generace X,Y a Z informace o lidech ve svém okolí. Vysvětluje důvody, pro které generace Z nejvíce inklinuje k soft-kyberstalkingu. Diskutuje rozdíly ve vnímání generací Y, kterou lze považovat za hraniční mezi výše zmíněnými generacemi Z a X. Omezení ve využívání sociálních sítí v rámci organizací jsou podané na základě osobních zkušeností respondentů. Tyto zkušenosti vedou k přesvědčení, že v případě správného nastavení je možné dosáhnout vzájemné spokojenosti v omezení a využívání sociálních sítí na pracovišti.
Klíčová slova: Stalking; Kyberstalking; Sociální sítě; Mezigenerační výzkum; Sociální informatika

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 7. 2019
Datum podání práce: 2. 5. 2021
Datum obhajoby: 1. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70268/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: