Zdravotnické prostředky v České republice – komparace s vybranými státy střední Evropy

Název práce: Zdravotnické prostředky v České republice – komparace s vybranými státy střední Evropy
Autor(ka) práce: Šimek, Jáchym
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá průmyslem zdravotnických prostředků. Z globálního hlediska jde o jedno z nejrychleji rostoucích odvětví, jehož význam neustále narůstá. Cílem práce je zhodnotit průmysl zdravotnických prostředků v České republice a porovnat jej s ostatními státy střední Evropy. Při výzkumu byla využita kombinace metod pro zjištění výkonnosti českého průmyslu zdravotnických prostředků. Analýza vychází z dat o průmyslu, obchodu, podnikatelském prostředí, ale pracuje i s informacemi na úrovni jednotlivých společností v odvětví. Dílčím cílem je také zjištění postavení České republiky v globálních hodnotových řetězcích průmyslu zdravotnických prostředků. Vzhledem k tomu, že dosavadní literatura v českém jazyce se tématu průmyslu zdravotnických prostředků takřka nevěnuje, součástí diplomové práce je i rozšířená teoretická část. Ta obsahuje podrobný výklad relevantních pojmů a zahrnuje i uvedení do problematiky průmyslu zdravotnických prostředků z globálního hlediska.
Klíčová slova: globální hodnotové řetězce; Česká republika; střední Evropa; průmysl zdravotnických prostředků; zdravotnické prostředky
Název práce: Medical device industry in the Czech Republic - comparison with selected countries of Central Europe
Autor(ka) práce: Šimek, Jáchym
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis focuses on medical device industry. From global perspective, it is one of the fastest growing industry which significance is on the constant rise. The aim of the thesis is to evaluate medical device industry in the Czech Republic and compare it to other countries of Central Europe. The research applies a mixed methodology to ascertain the performance of Czech medical device industry. The analysis draws on industry, trade and business environment data as well as on information on the level of individual companies in the sector. An intermediate aim is to identify the position of Czech Republic within the global value chains in medical device industry. Since the current literature in Czech language is barely covering the issue of medical device industry, an expanded theoretical framework is the integral part of the diploma thesis. It contains detailed explanation of relevant concepts and introduction into medical device industry topic from global perspective.
Klíčová slova: global value chains; Czech Republic; Central Europe; medical devices; medical device industry

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 9. 2020
Datum podání práce: 3. 5. 2021
Datum obhajoby: 2. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73995/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: