Hledání vhodné skladby stravování v rychlém občerstvení

Název práce: Hledání vhodné skladby stravování v rychlém občerstvení
Autor(ka) práce: Macková, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Čížků, Andrea
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je vytvořit vyvážený jídelníček na celý den ve fastfoodu KFC pro tři respondenty tak, aby byly dodrženy pro ně potřebné nutriční hodnoty. U prvních dvou respondentů jsou zahrnuty alergeny, u třetího respondenta však zahrnuty nejsou, protože slouží jako reprezentant starší věkové kategorie. Tato problematika je řešena pomocí konceptu lineárního programování, konkrétně prostřednictvím nutričního problému. V práci jsou nejdříve představeny nutriční hodnoty a způsoby výpočtu doporučené denní dávky energie, rozdělené mezi nutriční hodnoty a fastfood KFC. Dále práce pojednává o nutričním problému a možnostech jeho řešení pomocí optimalizačního softwaru. Všechny navržené modely jsou formulovány a řešeny v uživatelsky přívětivém systému na podporu modelování MPL for Windows. Výsledné jídelníčky pro jednotlivé respondenty jsou vyhodnocovány a případně revidovány podle předem stanovených stravovacích potřeb.
Klíčová slova: Alergie; Fastfood; Jídelníček; Nutriční problém
Název práce: Finding a suitable diet mix in fast-food
Autor(ka) práce: Macková, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Čížků, Andrea
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main aim of this thesis is to create a balanced menu for the whole day in KFC fast-food for three respondents so that the nutritional values are abided for them. Allergens are included for the first two respondents, but they are not included for the third respondent because he serves as a representative of the category of older people. This issue is dealt through the concept of linear programming, specifically the nutrition problem. The thesis first introduces the nutritional values and methods of calculating the daily dose of energy, divided between the nutritional values, and fast-food KFC. Furthermore, the thesis deals with the nutritional problem and the possibilities of its solution using optimalization software. All designed models and formulated and solved in a user-friendly system supporting modelling MPL for Windows. The final menus for individual respondents are evaluated and if need be, revised according to predetermined dietary needs.
Klíčová slova: Allergy; Fast-food; Menu; Nutrition problem

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2020
Datum podání práce: 10. 5. 2021
Datum obhajoby: 23. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74326/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: