Analýza trhu práce podle úrovně vzdělanosti obyvatelstva v letech 2007 – 2020 v zemích Visegradské čtyřky

Název práce: Analýza trhu práce podle úrovně vzdělanosti obyvatelstva v letech 2007 – 2020 v zemích Visegradské čtyřky
Autor(ka) práce: Kron, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bartůsková, Lucia
Oponenti práce: Vebrová, Ludmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je odhalit vliv hospodářské krize na nezaměstnanost obyvatel dle jejich dosaženého vzdělání s důrazem na nízko vzdělané a vysoko vzdělané lidi v zemích Visegradské čtyřky a také zjistit dopad ekonomické recese na nezaměstnanost obyvatel dle oboru, ve kterém pracovali. Moje hypotéza je, že lidé s nižším vzděláním bývají hospodářskou recesí více ohroženi ztrátou zaměstnání než lidé s vysokoškolským titulem. Tato úvaha je založena na teorii lidského kapitálu od Garyho Beckera, jenž je popsána v teoretické části. Stanovená hypotéza je v praktické části ověřována metodou analýzy empirických dat a metodou Diff-in-Diff. Analýza provedená těmito metodami potvrdila tuto hypotézu. Ve všech zemí Visegradské čtyřky nezaměstnanost lidí bez či se základním vzděláním vzrostla v důsledku ekonomické krize více než nezaměstnanost lidí s vysokoškolským vzděláním. Obor, který se potýká napříč Visegradským uskupením nejvyšší mírou nezaměstnanosti, je zpracovatelský průmysl a zároveň je tento sektor nejvíce zasažen rostoucí nezaměstnaností na Slovensku a v Maďarsku, nastane-li ekonomická krize.
Klíčová slova: nezaměstnanost; trh práce; mzdy; vzdělanost; hospodářská krize
Název práce: The labour market analysis according educational attainment of population in the period 2007 - 2020 in the Visegrad Four countries
Autor(ka) práce: Kron, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bartůsková, Lucia
Oponenti práce: Vebrová, Ludmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The goal of this master’s thesis is to detect the influence of economic crisis on unemployment of inhabitants according to their educational attainment with emphasis on low-educated and high-educated people in Visegrad group and to find out the impact of economic recession on unemployment of inhabitants according classification of their economic activity. My hypothesis is that low-educated people are more endangered by losing their job in economic crisis than high-educated individuals. This idea is based on Gary Becker’s theory of human capital, which is described in theoretical part. The established hypothesis is verified in empirical part by method of analysis of empirical data and method Diff-in-Diff. The analysis performed by these methods confirmed this hypothesis. The unemployment of low-educated individuals has grown much more than the unemployment of high-educated people consequently to economic recession in all countries of Visegrad Four. The sector, which meets the highest unemployment rate, is manufacturing industry across Visegrad group and this sector is also most affected by increased unemployment in Slovakia and Hungary when an economic crisis occurs.
Klíčová slova: education; economic crisis; labour market; unemployment; wages

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2020
Datum podání práce: 10. 5. 2021
Datum obhajoby: 15. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74165/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: