Nedostatky zdanění osobních příjmů v České republice a možnosti jejich řešení

Název práce: Nedostatky zdanění osobních příjmů v České republice a možnosti jejich řešení
Autor(ka) práce: Zemanová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Vančurová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním tématem diplomové práce jsou problémové oblasti zdanění osobních příjmů v České republice. Práce se zaměřuje především na daň příjmů fyzických osob, ovšem částečně se věnuje i sociálnímu pojistnému, které je s daní z příjmů úzce propojeno. Prvním cílem diplomové práce je nalézt tyto problémové oblasti a podrobně je zanalyzovat. Dalším cílem je navrhnout možná řešení nalezených problémů. Posledním cílem je odhadnout dopady navrhnutých změn na veřejné rozpočty. V první části práce popíši konstrukci daně z příjmů fyzických osob, v druhé části zanalyzuji problémové oblasti daně a navrhnu jejich řešení a v poslední části odhadnu dopady navrhovaných změn. Každá změna vyžaduje odlišný přístup k vyčíslení. Dopady změn odpočtů a slev budou vyčísleny metodou ušlých příjmů, kterou pro tyto účely využívá i Ministerstvo financí ČR.
Klíčová slova: daň z příjmů fyzických osob; problémové oblasti daně; konstrukce daně; sociální pojistné; Česká republika
Název práce: Problems of personal income taxation in the Czech Republic and their possible solutions
Autor(ka) práce: Zemanová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Vančurová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The problem areas of personal income taxation in the Czech Republic are the main topic of this master thesis. The thesis focuses mainly on personal income tax, however, it also partly deals with social insurance, which is closely linked to income tax. The first objective of the thesis is to find the problem areas and analyse them in detail. The next goal is to suggest possible solutions to the problems found. The last objective is to estimate the impact of the proposed changes on public budget. In the first part of the thesis I will describe the structure of personal income tax, in the second part I will analyse the problem areas of tax and propose their solutions and in the last part I will estimate the impact of the proposed changes. Each change requires a different approach to quantification. The effects of changes in tax deductions and allowances will be quantified by using the method of lost income, which is also used for these purposes by the Ministry of Finance of the Czech Republic.
Klíčová slova: personal income tax; problem areas of the tax; tax structure; social security; Czech Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 10. 2020
Datum podání práce: 13. 5. 2021
Datum obhajoby: 9. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74655/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: