Analýza finanční gramotnosti studentů ve vybraných státech světa

Název práce: Analýza finančnej gramotnosti študentov v rôznych štátoch sveta
Autor(ka) práce: Liptáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Vyletelka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom diplomovej práce na tému „Analýza finančnej gramotnosti študentov v rôznych štátoch sveta“ je zhodnotenie úrovne znalostí študentov v oblasti financií, a to v Českej republike, na Slovensku a v Gruzínsku. Práca je v teoretickej časti zameraná na definíciu a význam finančnej gramotnosti stredoškolských študentov a dopady finančnej negramotnosti na ekonomiku jednotlivých krajín. Taktiež je priblížený medzinárodný prieskum finančnej gramotnosti vykonaný OECD, ktorý prináša viacero zaujímavých informácií a približnú štruktúru následne zvoleného dotazníka. Praktická časť pozostáva zo stručnej charakteristiky finančného vzdelávania vo vybraných krajinách a predovšetkým z analýzy dát získaných z vlastného dotazníkového prieskumu. V poslednej kapitole sú získané údaje porovnané medzi sledovanými krajinami navzájom.
Klíčová slova: dotazníkový prieskum; vzdelávanie; finančná gramotnosť; znalosti; úspešnosť
Název práce: Analysis of financial literacy of students in different countries in the world
Autor(ka) práce: Liptáková, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Vyletelka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this diploma thesis on topic „ Analysis of financial literacy of students in different countries in the world“ is evaluation of the level of knowledge of students in the field of finance in Czech Republic, Slovakia and Georgia. Theoretical part of the thesis is focused on definition and importance of financial literacy between high school students and the effects of financial illiteracy on the economy of selected countries. An international survey of financial literacy carried out by the OECD is also presented, which provides some interesting information and structure of questionnaire used in practical part. The practical part consists of a brief description of financial education in selected countries and especially data analysis obtained from my own questionnaire survey. In the last chapter, the obtained data are compared between the monitored countries.
Klíčová slova: knowledge; education; success; questionnaire survey; financial literacy
Název práce: Analýza finanční gramotnosti studentů ve vybraných státech světa
Autor(ka) práce: Liptáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Vyletelka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem diplomové práce na téma „Analýza finanční gramotnosti studentů ve vybraných státech světa“ je zhodnocení úrovně znalostí studentů v oblasti financí, a to v České republice, na Slovensku a v Gruzii. Práce je v teoretické části zaměřena na definici a význam finanční gramotnosti středoškolských studentů a dopady finanční negramotnosti na ekonomiku jednotlivých zemí. Také je přiblížen mezinárodní průzkum finanční gramotnosti provedený OECD, který přináší řadu zajímavých informací a přibližnou strukturu následně zvoleného dotazníku. Praktická část sestává ze stručné charakteristiky finančního vzdělávání ve vybraných zemích, a především z analýzy dat získaných z vlastního dotazníkového průzkumu. V poslední kapitole jsou získané údaje porovnány mezi sledovanými zeměmi navzájem.
Klíčová slova: finanční gramotnost; dotazníkový průzkum; vzdělávání; znalosti; úspěšnost

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 3. 2020
Datum podání práce: 18. 5. 2021
Datum obhajoby: 17. 6. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73099/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: