Hospodársky význam ťažby hnedého uhlia v Československu v rokoch 1954 - 1960

Název práce: HOSPODÁRSKY VÝZNAM ŤAŽBY HNEDÉHO UHLIA V ČESKOSLOVENSKU V ROKOCH 1953 ‒ 1960
Autor(ka) práce: Scholtz, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Váňa, Daniel
Oponenti práce: Dufek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca analyzuje rozvoj ťažby hnedého uhlia v Československu, Protektorátu Čechy a Morava a v Slovenskom štáte a jej vplyv na národné hospodárstvo a sociálnu politiku. Práca je rozdelená na dve časti, kde v prvej popísané sociálne pomery v krajine. Následne popisujem hospodárstvo štátu a jeho politiku ohľadom ťažby uhlia. Zmena režimu v roku 1948 spôsobila, že postavenie baníkov a robotníkov sa zlepšilo, čo malo za následok, že po sociálnych nepokojov a štrajkov nezostávali mŕtvy robotníci na ulici. Ale následná zmena aj obmedzila medzinárodný obchod a socialistické štáty nevedeli dostatočne spolupracovať, čo malo za následok neefektívnu deľbu práce. Druhá časť popisuje ako sa štátny aparát snažil centrálne riadiť ťažbu hnedého uhlia a ako musel bojovať s nákladmi riadenia. V druhej polovici sú opísané plány a priebeh modernizácie ťažby uhlia a budovanie nových a väčších komplexov v ktorých sa vyrábali výrobky z uhlia, ktoré mali vyššiu pridanú hodnotu.
Klíčová slova: hnedé uhlie; ťažba; revír
Název práce: Hospodársky význam ťažby hnedého uhlia v Československu v rokoch 1954 - 1960
Autor(ka) práce: Scholtz, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Váňa, Daniel
Oponenti práce: Dufek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce analyzuje rozvoj těžby hnědého uhlí v Československu, Protektorátu Čechy a Morava a v Slovenské státě a její vliv na národní hospodářství a sociální politiku. Práce je rozdělena na dvě části, kde v první popsané sociální poměry v zemi. Následně popisuji hospodářství státu a jeho politiku ohledně těžby uhlí. Změna režimu v roce 1948 způsobila, že postavení horníků a dělníků se zlepšilo, což mělo za následek, že po sociálních nepokojů a stávek nezůstávaly mrtvý dělníci na ulici. Ale následná změna i omezila mezinárodní obchod a socialistické státy nevěděli dostatečně spolupracovat, což mělo za následek neefektivní dělbu práce. Druhá část popisuje jak se státní aparát snažil centrálně řídit těžbu hnědého uhlí a jak musel bojovat s náklady řízení. V druhé polovině jsou popsány plány a průběh modernizace těžby uhlí a budování nových a větších komplexů v nichž se vyráběly výrobky z uhlí, které měly vyšší přidanou hodnotu.
Klíčová slova: hnědé uhlí; těžba; revír
Název práce: ECONOMIC IMPORTANCE OF BROWN COAL MINING IN CZECHOSLOVAKIA IN 1953 - 1960
Autor(ka) práce: Scholtz, Peter
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Váňa, Daniel
Oponenti práce: Dufek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis analyzes the development of brown coal mining in Czechoslovakia, the Protectorate of Bohemia and Moravia and the Slovak state and its impact on the national economy and social policy. The work is divided into two parts, where in the first described the social conditions in the country. Subsequently, I describe the economy of the state and its policy regarding coal mining. The regime change in 1948 caused the position of miners and workers to improve, with the result that dead workers did not remain on the streets after social unrest and strikes. But the ensuing change also limited international trade, and the socialist states could not cooperate enough, resulting in an inefficient division of labor. The second part describes how the state apparatus tries to centrally control the mining of brown coal and how it had to fight the costs of management. The second half describes the plans and the course of modernization of coal mining and the construction of new and larger complexes in which coal products were produced, which had a higher added value.
Klíčová slova: mining; district; brown coal

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 3. 2020
Datum podání práce: 21. 8. 2021
Datum obhajoby: 9. 9. 2021
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/73044/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: