Optimalizace T-SQL dotazů

Název práce: Optimalizace T-SQL dotazů
Autor(ka) práce: Peš, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Palovská, Helena
Oponenti práce: Hanuš, Lukáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá optimalizací T-SQL dotazů na databázovém systému SQL Serveru od společnosti Microsoft. Práce představuje fungování zákulisí tohoto systému na řízení báze dat (SŘBD) – demonstruje různorodé funkcionality, které však ve spojení tvoří prostředky pro optimalizaci rychlosti databáze. Právě prozkoumání možností optimalizace T-SQL a s tím souvisejících nástrojů je cílem této práce. Pro dosažení výsledku jsem využil především vlastních zkušeností v kombinaci s rozsáhlým studiem literárních zdrojů. SQL Server je ucelený komplexní systém, který vydá na spoustu knih – většina aktuálních je však psaná v angličtině, a proto jsem chtěl rozšířit povědomí o tomto tématu i v českém jazyce. Začátek práce je pojat více v teoretické rovině – jak jsou data na SQL Serveru ukládána, jak jsou získávána, z čeho se skládá SQL Server, co rozhoduje o optimalizaci dotazu, kde mohou nastat problémy, jak lze tyto problémy nalézt a podobně. Všechny tyto informace však tvoří kontext, který by měl člověk pracující s databázemi znát. Čím dále se čtenář dostává ve čtení, tím více naráží na praktické rady a příklady. Výsledkem je ucelený text zajímavých doporučení a návrhů pro vylepšení stávajícího stavu systému, respektive T-SQL dotazů. Text práce je obohacen o praktické příklady s konkrétními T-SQL dotazy, které si může vyzkoušet kdokoliv. Práce je doplněna velkou měrou obrázků z vlastních zdrojů tak, aby čtenář mohl lépe pochopit problematiku.
Klíčová slova: exekuční plán; Query Store; SQL Server; SQL Server statistiky; indexy; optimalizace T-SQL; T-SQL dotazy
Název práce: T-SQL query optimization
Autor(ka) práce: Peš, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Palovská, Helena
Oponenti práce: Hanuš, Lukáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with optimization of T-SQL queries on SQL Server database system from Microsoft. The work presents the functioning of the backstage of this relation database management system - variety of functionalities, which hover in combination and connection form a great means of optimizing the running of the database. To achieve the result, I used mainly my own experience in combination with an extensive study of literary sources. There are a lot of interesting books about SQL Server – but most of the new ones are written in English – so I wanted to increase awareness of this topic in the Czech language. The beginning of the work is understood more on a theoretical level – how data is stored on SQL Server, how they are obtained, what SQL Server consists of what decides on query optimization, where problems can occur, etc. However, all this information forms a context that should man working with databases know. The further the reader gets in reading, the more he or she comes across practical advice and examples. The result is a comprehensive text of interesting recommendations and suggestions for improving the current state of the system. The text of thesis is enriched with practical examples with specific T-SQL queries that can be tried by anyone. The work is supplemented by many images from own sources, so that the reader can better understand the issue.
Klíčová slova: execution plan; Query Store; SQL Server; T-SQL queries; SQL Server statistics; indexes; T-SQL optimisation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Podniková informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 10. 2020
Datum podání práce: 6. 12. 2021
Datum obhajoby: 27. 1. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74941/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: