Potenciál a využitie drevnej biomasy v sektoroch českej ekonomiky

Název práce: Potenciál a využitie drevnej biomasy v sektoroch českej ekonomiky
Autor(ka) práce: Hanuska, Ondrej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tyll, Ladislav
Oponenti práce: Hnilica, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Využitie biomasy pre energetické účely sa za posledných 20 rokov v Českej republike viac než zdvojnásobilo. Bolo to hlavne kvôli rastúcej spotrebe energie, novým dostupným technológiám a cieľom v oblasti obnoviteľných zdrojov. Bioenergia je v súčasnosti hlavným obnoviteľným zdrojom energie v krajine, ktorý tvorí takmer 90 % z celkového príspevku obnoviteľných zdrojov k primárnym zdrojom energie. Táto bioenergia pochádza primárne zo zvyškovej drevnej biomasy, či už z lesov alebo z drevospracujúceho priemyslu. Udržateľné využívanie drevnej biomasy bude ďalej hrať dôležitú úlohu pri znižovaní emisií v krajine a dosahovaní klimatickej neutrality. Cieľom tejto práce je preto kvantifikovať potenciál drevnej biomasy v Českej republike, a vyčísliť spotrebu tejto biomasy vo vybraných sektoroch ekonomiky do roku 2030. Táto práca analyzuje súčasnú situáciu v sektore lesníctva, so zameraním na prebiehajúcu lykožrútovú kalamitu. Následne skúma energetické využívanie drevnej biomasy v krajine a porovnáva ho so situáciou na úrovni Európskej únie, kde sú tiež analyzované súčasné trendy a požiadavky na využívanie biomasy. Znalosti nadobudnuté z výskumu sú ďalej aplikované k zostaveniu modelu, ktorý zodpovedá na stanovené výskumné otázky o potenciáli a využití drevnej biomasy v Českej republike. Model pri rôznych scenároch kvantifikuje produkciu a spotrebu biomasy vyprodukovanej z lesov a z drevospracujúceho priemyslu. Spoločným trendom pre všetky scenáre je klesajúci dostupný objem drevnej biomasy v krajine, čo môže v určitých prípadoch vyvolať zásobovacie riziká pre niektorých spotrebiteľov. Hlavným výstupom modelu a celej práce je dostupný objem rôznych druhov drevnej biomasy s výhľadom do roku 2030.
Klíčová slova: udržateľnosť; drevná biomasa; lesníctvo; Česká republika; potenciál biomasy
Název práce: Potential and use of woody biomass in sectors of the Czech economy
Autor(ka) práce: Hanuska, Ondrej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tyll, Ladislav
Oponenti práce: Hnilica, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The energy use of biomass has more than doubled in the Czech Republic in the last 20 years. This was mainly driven by growing energy consumption, new available technologies and renewable energy directives. Bioenergy is currently the main renewable energy source in the country, accounting for almost 90% of the total contribution of renewables to primary energy sources. This bioenergy comes primarily from residual woody biomass, whether from forests or from the wood processing industry. The sustainable use of woody biomass will continue to play an important role in reducing country's emissions and achieving climate neutrality. The aim of this thesis is to quantify the potential of woody biomass in the Czech Republic, and to calculate the consumption of this biomass in selected sectors of the economy by 2030. This thesis analyzes the current situation in the forestry sector, with a focus on the ongoing bark beetle calamity. It further examines the energy use of woody biomass in the country and compares it with the situation at the European Union level, where current trends and requirements for the use of biomass are also analyzed. The knowledge gained from the research is further applied to build a model that answers the established research questions about the potential and use of woody biomass in the Czech Republic. In various scenarios, the model quantifies the production and consumption of biomass produced from forests and the wood processing industry. A common trend for all scenarios is the declining available volume of woody biomass in the country, which in some cases may pose supply risks for various consumers. The main output of the model, and the whole thesis, is the available volume of different types of woody biomass by 2030.
Klíčová slova: Czech Republic; forestry; biomass potential; woody biomass; sustainability
Název práce: Potenciál a využitie drevnej biomasy v sektoroch českej ekonomiky
Autor(ka) práce: Hanuska, Ondrej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tyll, Ladislav
Oponenti práce: Hnilica, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Využití biomasy pro energetické účely se za posledních 20 let v České republice více než zdvojnásobilo. Bylo to hlavně kvůli rostoucí spotřebě energie, nově dostupným technologiím a cílem v oblasti obnovitelných zdrojů. V současné době je energetika hlavním obnovitelným zdrojem v krajině a tvoří téměř 90 % z celkového příspěvku obnovitelných zdrojů k primárním zdrojům energie. Tato bioenergie pochází primárně ze zbytku dřevní biomasy, a to jak z lesů, tak i z dřevozpracujícího průmyslu. Udržitelné využívání dřevní biomasy bude i do budoucna hrát důležitou roli při snižování emisí v krajině a dosahování klimatické neutrality. Cílem této práce je proto kvantifikovat potenciál dřevní biomasy ve vybraných sektorech ekonomiky do roku 2030. Tato práce analyzuje současnou situaci v sektoru lesnictví se zaměřením na probíhající kůrovcovou kalamitu. Následně zkoumá energetické využívání dřevní biomasy v krajině a porovnává ho se situací na úrovni Evropské unie, kde jsou rovněž analyzovány současné trendy a požadavky na využívání biomasy. Znalosti nabyté během výzkumu jsou dále aplikovány k sestavení modelu, který odpovídá na stanovené výzkumné otázky o potenciálu využití dřevní biomasy v České republice. Model při různých scénářích kvantifikuje produkci a spotřebu biomasy vyprodukované z lesů a z dřevozpracujícího průmyslu. Společným trendem pro všechny scénáře je klesající dostupný objem dřevní biomasy v krajině, což může v určitých případech vyvolat zásobovací rizika pro některé spotřebitele. Hlavním výstupem modelu a celé práce je dostupný objem různých druhů dřevní biomasy s výhledem do roku 2030.
Klíčová slova: Česká republika; udžitelnost; lesnictví; potenciál biomasy; dřevní biomasa

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 8. 2021
Datum podání práce: 5. 1. 2022
Datum obhajoby: 26. 5. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77455/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: