Optimalizace BI řešení pro řízení projektů a plánování kapacit

Název práce: Optimization of BI solution for project management and capacity planning
Autor(ka) práce: Constantinov, Daria
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stanovská, Iva
Oponenti práce: Smolníková, Markéta
Jazyk práce: English
Abstrakt:
In today’s business environment, effective project management relies on a data-driven decision-making process. As organizations collect a wide range of data, its interpretation and visualization must be conducted effectively. This thesis aims to optimize and improve an existing BI solution, whose main purpose is to support the selected consulting firm in its decision-making process related to project management and employee capacity planning. The best practices in data visualization and data storytelling are used to present the information in the best possible way. The existing BI solution is optimized by automating the ETL process and extended with new visuals using data storytelling. The thesis examines the effect of implementing data storytelling and data visualization best practices on the decision-making process in the selected team. This relationship is studied based on the conducted questionnaire survey. The results of this questionnaire support the original hypothesis that the decision-making process becomes more effective when best practices in data visualization and storytelling are used.
Klíčová slova: data storytelling; project management; capacity planning; ETL; optimization; automation; data visualization
Název práce: Optimalizace BI řešení pro řízení projektů a plánování kapacit
Autor(ka) práce: Constantinov, Daria
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stanovská, Iva
Oponenti práce: Smolníková, Markéta
Jazyk práce: English
Abstrakt:
V dnešním podnikatelském prostředí je efektivní řízení projektů vázáno na rozhodovací proces založený na datech. Vzhledem k tomu, že organizace shromažďují širokou škálu dat, musí být jejich interpretace a vizualizace prováděna efektivně. Cílem této práce je optimalizovat a zdokonalit stávající BI řešení, jehož hlavním účelem je podpořit vybranou poradenskou firmu v jejím rozhodovacím procesu souvisejícím s řízením projektů a plánováním kapacit zaměstnanců. Pro co nejlepší prezentaci informací jsou využity osvědčené postupy v oblasti vizualizace dat a datového storytellingu. Stávající řešení BI je optimalizováno automatizací procesu ETL a rozšířeno o nové vizualizace využívající data storytelling. Práce zkoumá vliv implementace osvědčených postupů data storytellingu a vizualizace dat na rozhodovací proces ve vybraném týmu. Tento vztah je zkoumán na základě provedeného dotazníkového šetření. Výsledky tohoto dotazníkového šetření podporují původní hypotézu, že rozhodovací proces se stává efektivnějším, pokud jsou využívány osvědčené postupy vizualizace dat a storytellingu.
Klíčová slova: plánování kapacit; ETL; optimalizace; automatizace; vizualizace dat; data storytelling; řízení projektu

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 10. 2021
Datum podání práce: 30. 4. 2022
Datum obhajoby: 9. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78384/podrobnosti

Soubory ke stažení

Hlavní práce
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
Neveřejná příloha
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: