Teória a prax uplatňovania koncepcie sociálnej zodpovednosti podnikov v námornej doprave

Název práce: Teória a prax uplatňovania koncepcie sociálnej zodpovednosti podnikov v námornej doprave
Autor(ka) práce: Gross, Bianca
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lisa, Aleš
Oponenti práce: Kolínský, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa venuje koncepcii sociálnej zodpovednosti v námornej doprave, konkrétne dekarbonizácii priemyslu vo Fínsku a Nórsku. Teoretická časť práce sa venuje všeobecnej charakteristike námornej dopravy a jej deleniu a následne oboznamuje s jej dopadmi na životné prostredie, ako na znečistenie vody, tak aj ovzdušia. Na záver opisuje inštitucionálny rozmer priemyslu, a to priblížením činností Medzinárodnej námornej organizácie, ktorá v roku 2018 zverejnila stratégiu na zníženie skleníkových plynov, podľa ktorej sa jej členské štáty musia riadiť. Praktická časť je založená na komparácii troch kategórií nórskej a fínskej dekarbonizačnej stratégie – alternatívne palivá, prístavy a ekonomické regulácie. Iniciatívy týchto kategórií sú porovnané so súčasnými štúdiami a vzhľadom k tomu je dedukovaná ich efektívnosť so záverom, že Nórsko prevádza efektívnejšie kroky ohľadom zavedenia alternatívnych palív a ekonomickej regulácie priemyslu, Fínsko zase implementuje úspešné iniciatívy ohľadom managementu priemyslu.
Klíčová slova: Nórsko; Námorná doprava; dekarbonizácia; Fínsko; IMO
Název práce: Teória a prax uplatňovania koncepcie sociálnej zodpovednosti podnikov v námornej doprave
Autor(ka) práce: Gross, Bianca
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lisa, Aleš
Oponenti práce: Kolínský, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje koncepci sociální odpovědnosti v námořní dopravě, konkrétně dekarbonizaci průmyslu ve Finsku a Norsku. Teoretická část práce se věnuje obecné charakteristice námořní dopravy a jejímu dělení a následně seznamuje s jejími dopady na životní prostředí, jak na znečištění vody, tak i ovzduší. Na závěr popisuje institucionální rozměr průmyslu, a to přiblížením činností Mezinárodní námořní organizace, která v roce 2018 zveřejnila strategii pro snížení skleníkových plynů, podle které se jí členské státy musí řídit. Praktická část je založena na komparaci tří kategorií norské a finské dekarbonizační strategie – alternativní paliva, přístavy a ekonomické regulace. Iniciativy těchto kategorií jsou porovnány se současnými studiemi a vzhledem k tomu je dedukována jejich efektivnost se závěrem, že Norsko provádí efektivnější kroky ohledně zavedení alternativních paliv a ekonomické regulace průmyslu, Finsko zase implementuje úspěšné iniciativy ohledně managementu průmyslu.
Klíčová slova: dekarbonizace; Norsko; námořní doprava; IMO; Finsko
Název práce: Theory and practice of the application of concept of corporate social responsibility in maritime transport
Autor(ka) práce: Gross, Bianca
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Lisa, Aleš
Oponenti práce: Kolínský, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The master thesis is focused on the concept of social responsibility in maritime transport, namely on the decarbonization of the industry in Finland and Norway. The theoretical section is devoted to the general characteristics of the maritime industry and its division and subsequently informs about its impact on the environment, both water, and air pollution. Finally, it describes an institutional dimension of industry, by looking at International Maritime Organization’s activities, which in 2018 published a strategy to reduce greenhouse gases, which must be followed by its member states. The practical section is based on the comparison of three categories of Norwegian and Finnish decarbonization strategies - alternative fuels, ports, and economic regulations. The initiatives in these categories are compared with current studies, and their effectiveness is deduced, concluding that Norway is taking more effective steps to introduce alternative fuels and economic regulation of the industry, while Finland is implementing successful industry management initiatives.
Klíčová slova: Norway; maritime transport; IMO; Finland; decarbonization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 31. 5. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77839/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: